Linkovi

Što sve Amerikanci rade za Uskrs? (18/4/03) - 2003-04-17


Uskrs je u Americi već odavno i blagdan kršćanskih vjernika, - koji će ga, između ostalog, obilježiti i crkvenim obredima -, kao i onih koji su prihvatili svjetovnije oblike proslave ovog proljetnog praznika.

Među najraširenijim svjetovnim priredbama je potraga za uskršnjim jajima, namijenjena prvenstveno najmlađima. Tijekom čitavog vikenda takve će se potrage održavati gotovo u svakom i najmanjem mjestu - na području Washingtona, primjerice, potrage za jajima se održavaju na gotovo četrdesetak mjesta. Najpoznatija je, naravno, ona u parku Bijele kuće, koju tradicionalno organiziraju predsjednik i Prva dama.

Nekim drugima, tradiciju Uskrsa predstavlja izlazak u restoran, od kojih mnogi i nude specijalne blagdanske menije. Prema nekim statistikama, 16 posto Amerikanaca Uskrs smatra posebnom prigodom za ručak u restoranu; ponajviše, - gotovo trećinu njih -, čine stariji građani; petinu oni mladi, 18 do 24 godine. Najmanje će u restoranima biti onih iz dobne skupine od 35 do 44 godine. Uz to, uskršnji obrok u restoranu konzumira više muškaraca nego žena.

Neki će otići i u muzeje, posebice one koji su tematski vezani uz Uskrs. Jedan takav nalazi se i na području Washingtona, a vrata otvara znatiželjnicima samo u tjednu prije Uskrsa. Sve ostale tjedne u godini to je privatni dom izvjesne Brende Coran. No, izložbeni eksponati prisutni su u toj kući svih 365 dana u godini. Riječ je o stotinama verzija zečića, prisutnih na zavjesama, presvlakama, tapetama i tepisima, u obliku ukrasnih figurica, ali i kao uporabnih predmeta. Tu su, naravno, i pravi zečevi, kućni ljubimci Brende Coran, Marmaduke i Midnight.

Ona je, inače, jedan od aktivista za zaštitu zečića, koji se, - oni živi, naravno -, često nađu kao pokloni u uskršnjim košarama američkih mališana. Nerijetko, tek koji mjesec kasnije, ti se isti zečići nađu napušteni u lokalnim društvima za zaštitu životinja. Posjet kući-muzeju Brende Coran jedna je od prilika da se vidi kako ispravno držati zečeve kao kućne ljubimce ne samo na Uskrs, nego za njihovog čitavog života.

XS
SM
MD
LG