Linkovi

Novinski komentatori prognoziraju reizbor Georgea Busha (17/4/03) - 2003-04-17


Kako je ishod rata u Iraku postajao sve izvjesniji, tako su se u medijima sve češće počele pojavljivati ocjene da je "predsjednik George Bush dovršio posao koji je započeo njegov otac, koji je bio predsjednik između 1989. i 1993. Među komentatorima koji su usporedbu dvojice predsjednika iz obitelji Bush proširili na ocjenu njihovih postignuća su Terence Jeffrey i Jonah Goldberg. Njihovi su komentari objavljeni na sajtu townhall.com, koji prenose mnoge američke novine.

Prije dvanaest godina predsjednik George Bush je ostvario izvanrednu pobjedu na Srednjem istoku. Ankete su 1991. godine pokazale da ga podržava 91 posto Amerikanaca. Čak 72 posto ih je tada reklo da bi ga ponovo izabralo na predsjednički položaj, međutim, on je izbore ipak izgubio.

Njegov sin je neki dan – nakon uspjeha u "drugom iračkom ratu" - imao podršku 71 posto Amerikanaca, a 52 posto ih je reklo da bi za njega ponovo glasali.

Jeffrey: Bush će 2004. biti nepobjediv

Ukazujući na 20 posto veću popularnost Georgea Busha starijeg, komentator Terence Jeffrey ističe da "prednost oca tu negdje, otprilike, prestaje." Bush II uživa jaku podršku Republikanske stranke. Bush I se nije mogao time pohvaliti, posebno nakon što je odstupio od obećanja da neće povećavati poreze. Bush II je osigurao podršku republikanske baze i sada se može više posvetiti pridobivanju neodlučnih glasača – što ga čini puno bolje pozicioniranim od oca, smatra Terence Jeffrey.

U zadnjih nekoliko desetljeća republikancima su tri pitanja bila na vrhu prioriteta: porezi, socijalni konzervativizam i nacionalna sigurnost. Ova dva zadnja pitanja su ključna i među neopredijeljenim glasačima, što bi Georgeu Bush 2004. godine moglo povećati izglede na reizbor… “A zašto će Bush biti nepobjediv? Zato što najbolji demokratski aspirant na Bijelu kuću – Hillary Clinton – neće biti kandidat” – tvrdi Terence Jeffrey.

Goldberg: Sin je najistaknutiji 'ideološki' predsjednik u čitavoj generaciji

Uspoređujući oca i sina, komentator Jonah Goldberg ocjenjuje da se radi o "dva potpuno drugačija politička bića." “Nesumnjivo je da je poraz Busha starijeg ostavio trajni utisak na Busha mlađeg, koji je učio na očevim greškama” – piše Jonah Goldberg. Sadašnji je predsjednik odbacio očevu vanjsku politiku koja se temeljila na “Kissingerijanskoj sklonosti ka stabilnosti”. Uspio je zbaciti dva zla režima, u Afganistanu i u Iraku, slijedeći svoje uvjerenje da je stabilnost tiranije manje prihvatljiva nego nestabilnost do koje dolazi pri pokušaju uvođenja demokracije.

Nakon rata 1991.godine, Bush stariji i njegovi suradnici tvrdili su da nije bila greška ostaviti Saddama na vlasti. George Bush mlađi je stvar potpuno preokrenuo, tvrdeći da se sa zbacivanjem Saddama s vlasti predugo čekalo. "To možda neće pomoći ocu da zauzme istaknuto mjesto u povijesti. Otac, iako častan čovjek, nije bio ideološki predsjednik. No, sin je ideološki najistaknutiji predsjednik kojeg smo imali u čitavoj jednoj generaciji" – piše Jonah Goldberg.

XS
SM
MD
LG