Linkovi

Zarobljen bivši čelnik iračke obavještajne službe (17/4/03) - 2003-04-17


Američke snege su u Bagdadu zarobile polubrata Saddama Husseina, koji je bio njegov savjetnik, kao i čelnik obavještajne službe. U operaciji zarobljavanja ovog visokog dužnosnika Saddamova režima nije bilo žrtava.

Bagdadom već nekoliko dana patroliraju zajedničke ophopdnje marinaca i pripadnika iračke policije. Kako javlja agencija Associated Press, zaustavljeni su brojni pokušaji pljačke banaka.

Međunarodni Crveni križ je priopćio da je situacija u Bagdadu “nešto bolja”, kada je u pitanju red i mir, no i dalje postoji problem pljačke humanitarne pomoći. Crveni križ radi na obnovi vodoospkrbe. Do sutra bi se nekim dijelovima grada trebala vratiti struja – objavio je predstavnik američkih marinaca.

Američke su oružane snage počela s reorganizacijom svoje vojne strukture u Iraku – zbog toga što ratna djelovanja prestaju a počinje faza uspostave sigurnosti i obnove.

Irak će biti podijeljen u tri vojne zone. Američka će vojska biti nadležna za Bagdad i sjever zemlje. Marinske će snage biti na jugu, u britanskoj vojnoj zoni, koja je koncentrirana oko Basre, drugog po veličini gradu u zemlji.

Američka vojska nastoji smiriti situaciju u Mosulu, na sjeveru Iraka, gdje je jučer u nemirima ubijeno deset osoba. U međuvremenu, u Bagdad je jučer – nakon 40 godina u izgnanstvu – stigao Ahmad Chalabi, čelnik Iračkog nacionalnog kongresa.

******

Koalicijske snage u lokalnim sjedištima zbačene Baas stranke pronalaze dokumente koji govore o prirodi režima Saddama Husseina, koji se temeljio na teroru i korupciji.

Pronađeni dokumenti ukazuju da su se usluge režimu naplaćivale, kao i da su oni koji su odbijali poslušnosti bili oštro kažnjavani. Pronađeni su dugački popisi uhićenih i nestalih građana, koji sežu i nekoliko desetljeća. U strahu od režima posebno je živjela većionska šiitska zajednica, koja je bila najčešća meta Saddamove tajne policije.

******

Američke oružane snage nastoje postići dogovor o prekidu vatre s iranskom oporbenom skupinom Mudžahedin Halk, koja djeluje u istočnom Iraku. Središnje zapovjedništvo američke vojske priopćilo je da je zrakoplovstvo bombardiralo baze ove organizacije uz iračko-iransku granicu.

General Vince Brooks, glasnogovornik zapovjedništva, rekao je da su u tijeku pokušaji da se osigura prekid vatre i kapitulacija mudžahedina. Od prošle godine, ova se organizacija nalazi na američkom popisu terorističkih organizacija. Cilj ove skupine je zbacivanje iranske vjerske vlasti. Mudžahedin Halk je podržavao režim Saddama Husseina.

******

Državni tajnik Colin Powell izjavio je da su Sjedinjene Države sa Sirijom usposatvile “živ diplomatski dijalog”, povezan s napetostima koje su izbile povodom rata u Iraku.

Američki državni tajnik namjerava otputovati u Siriju, no datum posjeta još nije objavljen.

Sirijski ambasador u Americi izjavio je da njegova zemlja "želi konstruktivni dijalog, umjesto da je predmet optužbi i prijetnji."

Sjedinjene Države optužuju Siriju za davanje utočišta nekim od čelnika režima Saddama Husseina, kao i za testiranje kemijskog naoružanja. Sirija je odbacila američke optužbe.

******

Na summitu Europske unije – čelnici država članica izjasnili su se za “središnju” ulogu Ujedinjenih Država o obnovi Iraka. Zajedničko priopćenje naglašava odgovornost Sjedinjenih Država, odnosno njima predvođene koalicije, za sigurnost u toj zemlji. Posebno se daje naglasak na opskrbu humanitarnom pomoći i zaštitu kulturnog blaga Iraka.

Europska je unija ponovila svoju spremnost da pomogne u obnovi Iraka. Međutim, dokument ne spominje problem oružja za masovno uništavanje i zbacivanje Saddama Husseina s vlasti – kontroverzna pitanja oko kojih je Europska unija još uvijek podijeljena.

******

Direktor UNESCO-a, agencije Ujedinjenih naroda za obrazovanje i kulturu, predložio je osnivanje posebne međunarodne policije koja bi se bavila zaštitom povijesnog naslijeđa. Prvi zadatak ove organizacije bio bi povrat eksponata koji su ukradeni iz iračkih muzeja, nakon pada režima Saddama Husseina.

XS
SM
MD
LG