Linkovi

Pentagon do sada u Iraku potrošio preko 20 milijardi dolara (17/4/03) - 2003-04-17


Pentagon je priopćio da je za rat u Iraku do sada potrošeno preko 20 milijardi dolara, te da će - kako se očekuje - u sljedećim mjesecima biti potrošeno još najmanje 10 milijardi dolara.

Ove brojke ne uključuju troškove stabiliziranja i obnove Iraka. Šef financija u Pentagonu Dov Zakheim rekao je novinarima u Washingtonu da je u do sada utrošena sredstva uračunato preko 10 milijardi dolara za vojne operacije. Prema riječima gospodina Zakheima, još je šest milijardi dolara potrošeno za troškove vojnog osoblja, a preko tri milijarde dolara utrošene su za streljivo.

Gospodin Zakheim je ocijenio da će rat do kraja rujna koštati dodatne dvije milijarde dolara mjesečno, no nije želio iznositi procjene o troškovima stabiliziranja i obnove Iraka.

Kongres je odobrio izdvajanja 62 milijarde dolara za potrebe Pentagona u Iraku do kraja rujna. Predsjednik Bush jučer je potpisao zakonsku mjeru o dodatnim izdvajanjima, koja uključuje i milijarde dolara za domovinsku sigurnost i pomoć američkim avio-kompanijama.

XS
SM
MD
LG