Linkovi

Potraga za antraksom u domu 'Doktorice mikroba' (16/4/03) - 2003-04-16


Američki su vojnici u Bagdadu izvršili pretres kuće izvjesne Rahibe Tahe, iračke znanstvenice za koju se sumnja da je vodila tajni laboratorij u kojem se proizvodio antraks. Bila je poznata pod nadimkom “Doktorica mikrob.” Privedena su tri čovjeka, a zaplijenjeno mnogo dokumenata. Znanstvenica nije uhićena i ne zna se gdje se nalazi.

Američke snage u potrazi su za iračkim kemijskim i biološkim oružjem, za koje se sumnja da ga Saddam Hussein nije uništio, ali niti predao na ispitivanje međunarodnim inspektorima Ujedinjenih naroda.

******

Američki marinci su u Mosulu ubili najmanje sedam Iračana, nakon što su američke snage uzvratile vatru , koja je na njih otvorena prilikom jednog prosvjeda. Podrobnosti o ovom incidentu još uvijek nisu poznate. Agencijska izviješća navode da je do pucnjave došlo tijekom govora jednog od iračkih oporbenih čelnika. U jednom drugom incidentu, također u Mosulu, poginule su tri osobe. Napetosti u gradu su vrlo visoke, otkako su prošli tjedan u Mosul ušle kurdske i američke snage.

U međuvremenu, danas Bagdad posjećuje general Tommy Franks, zapovjednik koalicijskih snaga. On će se sastati sa zapovjednicima postrojbi koje su osvojile Bagdad te vojnicima.

******

Američka vlada vjeruje da se bivši čelnik iračke obavještajne službe Faruk Hijazi nalazi u Siriji.

Faruk Hijazi, koji je bio čelni irački obavještajac tijekom prošlog desetljeća, smatra se odgovornim za organizaciju neuspjelog atentata na bivšeg američkog predsjednika Georgea Busha, prilikom njegova posjeta Kuvajtu, 1993. godine.

Faruk Hijazi je početkom ovog rata protiv Iraka bio irački ambasador u Tunisu, no odmah po početku ratnih djelovanja otišao je u Damask.

Washington optužuje Siriju da pruža utočište čelnim ljudima režima Saddama Husseina. Državni tajnik Colin Powell ponovio je ove optužbe jučer, no rekao je da ne postoje planovi napada na Siriju.

******

NATO savez namjerava iz jugoistočne Turske povući svoje snage koje su tamo stigle prije nekoliko mjeseci, kao pojačanje zbog mogućeg napada iz Iraka. Radi se uglavnom o letjelicama Awacs, raketama zemlja-zrak, te postrojbama za obranu od kemijsko-biološkog napada.

******

Italija je najavila da će zatražiti izručenje Abu Abbasa, palestinskog gerilskog vođe kojeg se smatra odgovornim za otmicu talijanskog broda Achille Lauro, 1985, godine. No, palestinske su vlasti zatražile da Abu Abbas – kojeg su američki vojnici zarobili u Iraku - bude oslobođen.

Izraelska vlada pak smatra da je Abu Abbas terorist kojem se treba suditi. Kako iz Jeruzalema se javila Sonja Pace, glasnogovornik izraelske vlade Avi Pazner izjavio je da je Izrael vrlo zadovoljan što je zarobljen Abu Abbas. Radi se o teroristu koji treba biti kažnjen, rekao je gospodin Pazner.

Međutim, viši palestinski dužnosnik Saeb Eerakat smatra da Abu Abbasa treba osloboditi, jer – kako je rekao – njegovim se pritvaranjem krši srednjeistočni mirovni sporazum koji je 1995. godine potpisan u Washingtonu. Prema ovom dokumentu, za palestinske je čelnike proglašena amnestija, kada su u pitanju djela izvršena prije 1993. godine.

Abu Abbas je zarobljen u Bagdadu prekjučer. Američka je vlada priopćila da se radi o jednoj od većih pobjeda u borbi protiv terorizma. Abu Abbas je sudjelovao u nizu terorističkih akcija, a najpoznatiji je po otmici talijanskog turističkog broda Achille Lauro, 1985. godine. Tijekom otmice ubijen je američki umirovljenik Leon Klinghoffer, kojeg su – zajedno s invalidskim kolicima – otmičari bacili u more.

XS
SM
MD
LG