Linkovi

American Airlines odgodio proglašavanje bankrota (16/4/03) - 2003-04-16


Jedan od najvećih avio-prijevoznika na svijetu, American Airlines, odgodio je proglašavanje bankrota priopćivši da njegov sindikat stjuarda i stjuardesa ima još jednu priliku da ratificira sporazum kojim bi American izbjegao bankrot. Sindikati pilota i mehaničara prihvatili su koncesije koje je zatražila uprava kako bi se spasila ta kompanija. American je priopćio da će proglasiti bankrot ako bilo koji od njegova tri velima sindikata odbije dati ustupke kojima bi kompanija uštedjela milijardu i osamsto milijuna dolara godišnje.

Međunarodna agencija za kreditni rejting, Standard and Poors, priopćila je da je atipična upala pluća, poznata kao SARS, nanijela štetu gospodarstvima nekoliko azijskih zemalja. SARS je negativno djelovao na povjerenje potrošača, turizam i opću potrošnju u Hong Kongu, Singapuru, Maleziji, Filipinima i Kini. Primjera radi, nezaposlenost u Hong Kongu je porasla u posljednja tri mjeseca na 7,5 posto.

Američki proizvođač duhanskih proizvoda, Philip Morris, uplatio je na račune 46 američkih saveznih država dvije milijarde i 600 miljuna dolara. Ta rata vansudske nagodbe iz 1998. godine, prema kojoj Philip Morris treba isplatiti 206 milijardi dolara tijekom 25 godina, dolazila je jučer na naplatu. Američke savezne države tužile su Philip Morris i druge američke proizvođače duhana zbog troškova izazvanih bolestima od posljedica pušenja.

Švedski proizvođač SAAB predstavio je novi automobil namijenjen američkom tržištu. Saab 9-2 bit će manjih dimenzija od drugih modela koji se prodaju u SAD-u, a bit će proizveden na platformi Subarua Impreze. Novi SAAb će imati pet rata, pogon na četiri kotala, a cijena će mu se kretati između 20 i 25 tisuća dolara. Očekuje se da će proizvodnja tog modela početi na proljeće sljedeće godine.

XS
SM
MD
LG