Linkovi

WP: Bijela kuća i dalje ogorčena na Francusku (16/4/03) - 2003-04-16


Redoviti pregled američkog tiska počinjemo "Washington Postom" koji se osvrće na jučerašnji telefonski razgovor francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca i predsjednika Busha. Unatoč pokušajima poboljšavanja veza između Washingtona i Pariza, "Post" izvještava da unutar Bushove administracije i dalje postoji duboko ogorčenje zbog francuskog protivljenja ratu u Iraku. “Ono što su Francuzi učinili bilo je ozbiljno i da, predstavlja problem”, izjavio je jedan visoki dužnosnik američke vlade koji je htio ostati anoniman.

Veze između dvije zemlje su toliko zategnute – piše "Post" – da su se u jučerašnjem telefonskom razgovoru, do kojeg je došlo na zahtjev francuskog predsjednika, tražili velike diplomatske pregovore uključujući posjet francuskog ambasadora u Washingtonu glavnim savjetnicima predsjednika Busha. Nakon jučerašnjeg razgovora dvojice čelnika, anonimni dužnosnik američke administracije je dodao da Francuzi još uvijek trebaju učiniti nekoliko stvari kako bi uvjerili dosta ljudi da su se doista promjenili”, piše "Washington Post".

"Christian Science Monitor" upozorava na opasnost od neeksplodiranih američkih bombi u Iraku, naročito zvoničića iz kazetnih bombi. U eksploziji jedne od stotinjak zaostalih bombica poginula su četiri civila, a jedan je ranjen. Američke snage su započele s uklanjanjem zaostalih eksplozivnih naprava koje, kako ističe novinar "Christian Science Monitora", plaše stanovnike Bagdada više od pljačkaša.

"New York Times" se osvrće na jučerašnji govor predsjednika Busha koji je bio posvećen dvjema temama – domoljublju i smanjenju poreza. Predsjednik traži od Kongresa da usvoji smanjenje poreza od najmanje 550 milijardi dolara tijekom sljedećih deset godina. “Nevjerojatno je da predsjednik u ratno doba traži smanjenje poreza koje bi trenutno dovelo do povećanja nacionalnog duga za 984 milijarde dolara, na 7 bilijuna i 384 milijarde dolara dok bi godišnji deficit iznosio 400 i više milijardi dolara pod Republikanskom strankom koja se nekada razmetala proračunskom čestitošću”, stoji u komentaru "New York Timesa".

XS
SM
MD
LG