Linkovi

Bagdad: Uhvaćen Abu Abbas (16/4/03) - 2003-04-16


Američke snage u Bagdadu uhvatile su jednog od najtraženiji palestinskih terorista Abu Abbasa. U međuvremenu, dok borbe u Iraku splašnjavaju, američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da su američke postrojbe zatvorile naftovod korišten za nezakonito prebacivanje nafte iz Iraka u Siriju.

Koalicijske snage u Iraku uhvatile su palestinskog gerilskog vođu Abu Abbasa, organizatora otmice talijanskog putničkog brouda Achille Lauro 1985. Kako je javljeno, Abu Abbas nalazi se u američkom zarobljeništvu u Bagdadu ili njegovoj okolici.

Ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da su američke snage zatvorile naftovog, kojim je dnevno iz Iraka u Siriju, unatoč sankcijama Ujedinjenih naroda, odlazilo oko 200 tisuća barela nafte.

"Kako smo doznali, naftovod je zatvoren. Ne mogu vam reći je li to jedini naftovod koji je zatvoren i je li time u potpunosti zaustavljen tok nafte između Iraka i Sirije," rekao je ministar obrane.

Na jugu Iraka, bivše iračke oporbene skupine razgovarale su o budućoj iračkoj vladi. Razgovori, koji su održani pod američkim pokroviteljstvom, zaključeni su odlukom da se za deset dana održi još jedan takav sastanak. Gospodin Rumsfeld jasno je dao do znanja da u buduće čelništvo neće ući oni koji se zalažu za podjele u Iraku, oni koji predstavljaju strane interese i oni koji su bili članovi bivše vladajuće stranke Baath.

"Nema sumnje da ova zemlja mora proći kroz "debaathifikaciju". Stranka Baath ne ispunjava opisane uvjete. Znamo što su njeni članovi činili i zato znamo da ne bi trebali sudjelovati u novoj vladi," kazao je.

Tisuće šiita prosvjedovale su protiv sastanka u Nasiriyi. Glavna iračka šiitska organizacija, Vrhovno vijeće islamske revolucije Iraka bojkotiralo je razgovore. U međuvremenu, predsjednik Bush ocijenio je da je vojna pobjeda u Iraku osigurana, ali ne i u potpunosti izborena.

"Centralizirana moć diktatora je uklonjena. Ipak, u pojedinim dijelovima Iraka još uvijek ima očajničkih i opasnih elemenata. Snage naše koalicije sučeljavat će se s tim neprijateljima sve dok se ne predaju ili ne budu uništeni," rekao je predsjednik.

Humanitarne organizacije još nisu počele s radom u pojedinim dijelovima zemlje zbog sigurnosnih razloga. Christiane Bertiaume iz Svjetskog programa za hranu izjavila je da njena agencija ima stotine tisuća tona hrane, koja je spremna za upućivanje u Irak, čim se sigurnosna situacija popravi.

Međunarodni odbor Crvenog križa priopćio je da je pristup odgovarajućoj zdravstvenoj skrbi u Iraku još uvijek problematičan zbog povremenih borbi i pljačkanja, te zbog nedostatne opsrkbe vodom i strujom. U međuvremenu, u stambenim četvrtima Bagdada, američke ekipe vojnih stručnjaka pronalaze i uništavaju neeksplodirane zvončiće iz američkih kazetnih bombi korištenih u ratu protiv snaga Saddama Husseina.

XS
SM
MD
LG