Linkovi

Powell: Nema planova za napad na Siriju (16/4/03) - 2003-04-16


Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je da su Sjedinjene Države zabrinute zbog razvijanja kemijskog oružja u Siriji, no dodao je da Washington ne planira vojnu akciju protiv te zemlje.

Na sastanku sa stranim novinarima u Washingtonu, gospodin Powell ponovio je optužbu da je Sirija možda dala utočište visokim dužnosnicima bivše iračke vlade, te je dodao da su Sjedinjene Države zabrinute i zbog nekih poteza Irana. No, državni je tajnik odbacio ideju da američka administracija namjerava širiti američke vrijednosti na Srednjem istoku ili bilo gdje drugdje silom.

"Neki potezi Sirije nas brinu. Obavijestili smo sirijsku vladu o našoj zabrinutosti. Brinu nas i neki potezi Irana i to smo prenijeli Teheranu. No, ne postoji lista zemalja, koje bi mogle biti napadnute, niti plan napada na neku drugu zemlju, bilo u svrhu promjene čelništva ili nametanja demokratskih vrijednosti," kazao je.

Sirija je odbacila optužbe najviših američkih dužnosnika, uključujući i predsjednika Busha, da možda štititi iračke bjegunce i razvija kemijsko oružje. No, u razgovoru s novinarima, državni je tajnik ponovio te optužbe.

"Ne vjerujemo da će biti u interesu Sirije da daje utočište pojedincima koji bi trebali biti vraćeni u Irak da bi im irački narod sudio. To ćemo jasno prenijeti Damasku. Nadamo se da Sirija shvaća da u regiji sada vlada drugačija atmosfera i da će preispitati svoje ranije postupke i shvatiti da postoje bolje opcije od onih koje je birala u prošlosti," rekao je.

Gospodin Powell je u ponedjeljak spomenuo mogućnost uvođenja diplomatskih ili ekonomskih sankcija protiv Iraka, no također je kazao da bi administracija željela uključiti Siriju u mirovne napore na Srednjem istoku.

XS
SM
MD
LG