Linkovi

Carla del Ponte danas u Zagrebu (16/4/03) - 2003-04-16


Na poziv hrvatske vlade u Zagreb danas stiže Carla Del Ponte. Glavnu tužiteljicu haaškog Tribunala u Banskim dvorima primit će premijer Ivica Račan.

Glavna tužiteljica haaškog Tribunala u Zagreb stiže dva dana nakon što je EK dobila mandat za izradu mišljenja o hrvatskom zahtjevu za članstvo u EU. Suradnja sa sudom UN-a za ratne zločine politički je važan preduvjet za ocjenu o sposobnosti Hrvatske da postane kandidat za članstvo.

Vlada premijera Ivice Račana ocjenjuje da su odnosi s Den Haagom "ušli u mirnije vode" nakon uhićenja haaškog optuženika Ivice Rajića i okončanja slučaja Bobetko. Zbog lošeg zdravlja ratnog načelnika Glavnog stožera HV, Tribunal je krajem ožujka povukao nalog za uhićenje, a Vladu, koja je optužnicu njegovim odvjetnicima uručila poštom, obvezao je na mjesečno izvještavanje o zdravstvenom stanju 84-godišnjeg Bobetka.

Ključni hrvatski problem u odnosima s Tribunalom ostaje general Ante Gotovina koji je u bijegu od srpnja 2001, kada je protiv njega podignuta optužnica za ratni zločin.

Glavna tužiteljica Tribunala početkom ožujka kritizirala je Hrvatsku zbog nedovoljne angažiranosti u traženju i uhićenju odbjeglog generala. Del Ponte je tada rekla da vlasti u Zagrebu znaju gdje se krije Gotovina. Premijer Ivica Račan danas će je pokušati uvjeriti u suprotno, predajući joj izvještaj o koracima koje su u godinu i pol vlasti poduzele u pokušaju da ga pronađu. Tema razgovora bit će i dokumenti vezani za rat u BiH, koje tužiteljstvo traži već duže vrijeme.

Ocjena Carle Del Ponte o hrvatskoj suradnji s Tribunalom važna je daljnje prihvaćanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatske EU u državama koje su ga zbog dosadašnje selektivne suradnje odbijale ratificirati. Sporazum je do sada zeleno svjetlo dobio u parlamentima samo pet država EU.

XS
SM
MD
LG