Linkovi

Sve za ljepotu (17/4/03) - 2003-04-16


Američka udruga plastičnih kirurga objavila je ovih dana svoje izvješće za 2002. godinu koje pokazuje da, premda se velik broj ljudi odlučio za poboljšanje svog izgleda kirurškim putem, taj je broj ipak opao u odnosu na godinu prije toga, i to za čitavih 12 posto. Najviša stopa neuposlenosti u posljednjih osam godina i pad povjerenja potrošača odrazili su se i u tom poslovnom sektoru.

Doduše, ako se stvari mjere baš skalpelom, onda je broj zainteresiranih čak porastao za 1 posto. Smanjenje se bilježi u broju zahvata koji se smatraju ne-kirurškim - čak 15 posto. No, čak i s tim padom, procedura nazvana Botox ostala je na čelu liste zahvata kojima se poboljšava izgled, s 30 posto više klijenata nego 2001. godine.

Prošle su godine, kako pokazuju detaljne brojke, američki plastični kirurzi preoblikovali 360 tisuća noseva, povećali 240 tisuća grudiju, zategnuli 230 tisuća očnih kapaka i 118 tisuća čitavih lica. Uz to, izvedeno je gotovo 300 tisuća liposukcija. To je što se tiče prave kirurgije.

Od manje drastičnih zahvata, tu je milijun i 125 tisuća botoksa, gotovo milijun kemijskih peelinga, isto toliko mikro-derm-abrazija, te skoro 600 tisuća laserskog smanjenja dlakavosti. Kada se sve pogleda, u prosjeku je svatko od nas izgubio barem jednu boru i pokoju dlaku.

Većinu klijenata, kao što se moglo očekivati, čine žene, kojih u ordinacijama plastičnih kirurga ima gotovo šest puta više nego muškaraca. Ženama je, - po prvi puta u deset godina! -, najomiljeniji zahvat bilo povećanje grudiju. Muškarcima, - kao i svake godine -, preoblikovanje nosa. Gotovo polovica klijenata oba spola bila je u dobi između 35 i 50 godina, no čak četvrtinu su činili oni od 19 do 34 godine.

XS
SM
MD
LG