Linkovi

Del Ponte traži uhićenje generala Gotovine (16/4/03) - 2003-04-16


Glavna tužiteljica haaškog Tribunala Carla Del Ponte u Zagrebu je ocijenila da unatoč pozitivnijem razvoju događaja u odnosima Den Haaga i Zagreba i dalje postoje problemi koje treba riješiti. U jednodnevni posjet Hrvatskoj Carla Del Ponte došla je na poziv premijera Ivice Račana dva dana nakon što je EU prihvatila hrvatski zahtjev za punopravnim članstvom.

"U suradnji pozitivan razvoj događaja, ali još uvijek ima problema koje treba riješiti," izjavila je glavna tužiteljica Tribunala novinarima nakon sastanka s premijerom Ivicom Račanom. Od hrvatskih vlasti tužiteljica Tribunala očekuje predaju dokumenata vezanih za istrage ratnih operacija u BiH i uhićenje generala Ante Gotovine, koji je u bijegu od srpnja 2001, kada je protiv njega podignuta optužnica za ratni zločin.

Tužiteljica Del Ponte, koja je prije nešto više od mjesec dana izrazila nezadovoljstvo angažiranošću hrvatskih vlasti da lociraju i uhite odbjeglog generala, u Zagrebu je kazala da je sigurna i uvjerena da je premijer na sebe preuzeo tu obavezu. Na današnjem sastanku u Banskim dvorima premijer Račan upoznao je s koracima koje je vlada poduzela u pronalaženju Gotovine optuženog za kršenja međunarodnog prava za vrijeme i nakon akcije "Oluja" 1995.

"Uhićenje Gotovine u Hrvatskoj, Mladića u Srbiji i Karadžića u Bosni tri su važna koraka koja očekujemo da poduzmu vlasti u tim državama," kazala je Del Ponte. Dodala je da se i dalje istražuju zločini počinjeni na području bivše Jugoslavije, a namjera je Tužiteljstva da do kraja 2004. završi sve istrage i podigne optužnice.

"Važno je ," rekla je Del Ponte, "da kad mi prestanemo s radom, istrage nastave nacionalni sudovi kako zločini ne bi prošli nekažnjeno".

Prije odlaska iz Zagreba, glavna tužiteljica Međunarodnog suda za ratne zločine izrazila je uvjerenje da će u budućnosti "biti puno lakše postići punu suradnju" Den Haaga i Zagreba. Suradnja s Tribunalom jedan je od važnijih političkih preduvjeta za ocjenu o sposobnosti Hrvatske za punopravno članstvo u EU.

U vladi očekuju da bi pozitivnije intonirane ocjene glavne tužiteljice mogle otvoriti put ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatske EU, kojeg su do sada zbog "selektivne suradnje" ratificirali parlamenti samo pet evropskih država.

XS
SM
MD
LG