Linkovi

New York između 'bolnog' i 'devastirajućeg' proračuna (17/4/03) - 2003-04-16


Gradonačelnik New York Michael Bloomberg objavio je jučer dva prijedloga proračuna. Prvi od 44 milijarde i petsto milijuna dolara koji je nazvao 'bolnim' i drugi, za milijardu manji koji je nazvao 'devastirajućim'.

Čak i bolja varijanta uključuje velika odricanja i smanjenja. Traži se otpuštanje četiri tisuće i petsto uposlenika javnih službi, među njima i učitelja i pomoćnika učitelja, što bi bilo ukidanje najvećeg broja radnih mjesta od 1991. godine. Među stvarima koje bi novi proračun najvećeg američkog grada ukinuo bile bi neke besplatne dječje klinike, neki policijski programi borbe protiv droga, smanjio bi se broj trajekata koji s Manhattana voze u Staten Island, zatvorili bi se zoološki vrtovi u Brooklynu i Queensu, a zauvijek bi se ugasila svjetla na mostovima East Rivera, koja već nekoliko tjedana ne svijetle.

Drugim drastičnijim prijedlogom proračuna ukinulo bi se čak 10 tisuća radnih mjesta, zatvorilo bi se i do 40 vatrogasnih postaja širom grada, zatvorili bi se gradski bazeni, ukinule se posliješkolske aktivnosti za đake, kao i popusti u podzemnoj željeznici i na autobusu za starije građane.

Gradonačelnik Bloomberg je izjavio da će odluka o konačnoj varijanti proračuna ovisiti o vlastima savezne države New York, odnosno o tome na koliko pomoći najveći američki grad može očekivati od svoje države, te dopuštenju da se uvede posebna vrsta gradskog poreza koji bi plaćali stanovnici okolnih država, u najvećoj mjeri New Jersey i Connecticut, a koji rade u gradu.

U posljednje dvije godine u New Yorku zatvoreno je 220.000 radnih mjesta, nezaposlenost iznosi – za ovdašnje prilike - visokih 9 posto, iako je stopa kriminala na rekordno niskoj razini.

Unatoč navedenim gospodarskim mukama, u New Yorku je prijavljeno više od 13.000 milijunera – dolarskih, naravno.

XS
SM
MD
LG