Linkovi

Bob Hope - 'hollywoodski čovjek stoljeća' (17/4/03) - 2003-04-16


Sljedeći mjesec stoti će rođendan proslaviti Bob Hope, jedan od najpopularnijih američkih zabavljača i komičara. Jučer su se u Hollywoodu okupili njegovi prijatelji iz svijeta show businessa, kako bi ga proglasili "hollywoodskim čovjekom stoljeća".

Svojim umijećem Bobe Hope nasmijava Amerikance već od 1906. godine, kada je - ispred jedne vatrogasne postaje u Clevelandu - kao šestgodišnji doseljenik iz Engleske, oponašao Charlija Chaplina. Kao mladić nastupao je - kao tzv. "song and dance man" - na brojnim priredbama gdje su se natjecali mladi i neotkriveni talenti. Potom je nastupao u brojnim predstavama na Broadwayu, a kasnije na radiju, televiziji i filmovima. Često je, pogotovo za vrijeme ratova, širom svijeta zabavljao američke vojnike.

Na jučerašnjoj priredbi Bob Hope, koji je vrlo krhka zdravlja, nije bio nazočan. Komičarka Phyllis Diller, koja je s njim često nastupala nastupala na televiziji i filmu, je rekla: "Svi mu mnogo dugujemo. Njegova karijera - oko 200 filmova, 60 godina na televiziji, zabavljač od vremena vodvilja - nam je velika inspiracija." Komičar Dennis Miller je rekao: "Želim zahvaliti Bobu Hopeu za sve lijepa sjećanja. Znam da će on ovdje biti i 2103. godine, na svom 200. rođendanu. Nadajmo se da će i netko od nas biti nazočan."

Američki je Kongres ukupno pet puta odavao počast Bobu Hopeu; jednom ga je čak proglasio i počasnim članom američkih oružanih snaga, za njegovu čelnu ulogu u organizaciji zabavnih programa za američke vojnike tijekom njihove službe u inozemstvu, kao i u ratu. U Britaniji je Bob Hopeu dodjeljen naslov viteza.

XS
SM
MD
LG