Linkovi

Koalicija pomaže Iračanima (16/4/03) - 2003-04-16


Irački narod slavi kraj represivnog režima Saddama Husseina. Irak se oslobađa.

U svojoj vojnoj kampanji, koalicija predvođena Sjedinjenim Državama ulagala je velike napore kako bi se u Iraku izbjegao nepotrebni gubitak života. Sada se polaže pažnja na zaštitu stambenih dijelova iračkih gradova, bonica i vjerskih objekata. Pomoćnica američkog ministra obrane Victoria Clarke rekla je da koalicija zbrinjava ranjene i ozljeđene iračke civile.

"Često vas najviše mogu pogoditi stradanja djece. Jedna iračka beba zadobila je teške opekotine u kućnom požaru, koji nije bio izazvan u borbama. Britanija je, kao naš koalicijski partner, prebacila tu šestomjesečnu djevojčicu iz Iraka u bolnicu u Liverpoolu," rekla je.

U koalicijskim bolnicama liječi se gotovo tri stotine ranjenih iračkih vojnika i civila. Mnoge druge zbrinuli su bolničari na bojišnicama. Victoria Clarke je rekla da su koalicijske snage predane humanom tretiranju iračkih ratnih zarobljenika.

"Na bolničkom brodu Comfort, koji se nalazi u sjevernom dijelu Arapskog zaljeva, liječimo sedamdeset i pet iračkih ratnih zarobljenika, koji su pretrpjeli lomove kosti i rane od metaka i šrapnela. Jedan je liječnik iz liječničke ekipe rekao: "Kao liječnici, ne pravimo razlike među pacijentima, bez obzira jesu li prijatelji ili neprijatelji." Iračkim ratnim zarobljenicima pružamo istu stručnu skrb kao i ranjenim koalicijskim vojnicima i iračkim civilima," kazala je.

Dok koalicijske snage zbrinjavaju irački narod, svijet doznaje sve više i više o brutalnom tretmanu Iračana pod režimom Saddama Husseina. Jedan devetogodišnji dječak iz Nasiriye rekao je koalicijskom zdravstvenom osoblju da se boji Saddama Husseina. Dječakov stric mu je rekao da će iračka policija ubiti cijelu obitelj djeteta koje kaže nešto protiv iračkog diktatora.

Kako je rekao predsjednik George Walker Bush, "Donosimo pomoć narodu Iraka, koji je dugo patio, i donosimo mu još nešto važnije, a to je nada."

XS
SM
MD
LG