Linkovi

Sirija mora izabrati (15/4/03) - 2003-04-15


Mnoge zemlje pomažu koaliciji predvođenoj Sjedinjenim Državama u njenoj borbi da razoruža režim Saddama Husseina i oslobodi irački narod. Međutim, neke zemlje ponašaju se upravo suprotno.

Jedna od takvih zemalja je i Sirija. Čim je rat počeo, javljeno je da su se iz Sirije u Irak počele dostavljati zalihe vojne opreme. Sada, kako je rekao glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher, dolaze izvješća da dužnosnici režima Saddama Husseina bježe u Siriju.

"Vladi Sirije smo u više navrata jasno prenijeli našu zabrinutost zbog mogućnosti da će dozvoliti ulaz u zemlju visokim dužnosnicima iračkog režima, dakle, ljudima ogrezlim u barbarstvu i zlu režima Saddama Husseina. Od Sirije smo također zatražili da ne dozvoli da se preko njenog teritorija transportiraju materijali za taj režim, za umiruće elemente tog režima," kazao je gospodin Boucher.

U ovom, kao i u drugim pitanjima vezanima uz mir i sigurnost, rekao je državni tajnik Colin Powell, Sirija mora napraviti izbor.

"Vjerujemo da bi u kontekstu ovog novog okruženja Sirija trebala preispitati svoje postupke i ponašanje, ne samo što se tiče onih koji dobivaju utočište u njenim granicama i oružja za masovno uništavanje, već i njene podrške za terorističke aktivnosti," rekao je gospodin Powell.

Na Srednjem istoku je nastala nova situacija, rekao je gospodin Powell, dodajući: "Nadamo se da će sve zemlje u regiji sada preispitati svoje bivše postupke i ponašanje." Kako je rekao državni tajnik Powell, "Došlo je vrijeme da sve zemlje shvate da terorizam predstavlja prijetnju svima nama i da moramo učiniti sve što možemo da bismo ga zaustavili, te da bismo zaustavili širenje oružja za masovno uništavanje."

XS
SM
MD
LG