Linkovi

UN i EU pozivaju Washington da ublaži retoriku prema Siriji (15/4/03) - 2003-04-15


Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan izrazio je zabrinutost da bi sve oštrije američke kritike na račun Sirije zbog njenih postupaka tijekom rata u Iraku mogle dodatno destabilizirati Srednji istok. Gospodin Annan je dao ovu izjavu samo nekoliko sati nakon što je američki državni tajnik Colin Powell rekao da Washington razmatra uvođenje ekonomskih i diplomatskih sankcija protiv Damaska.

Predsjednik Bush je u nedjelju po prvi puta optužio Siriju da ima kemijsko oružje. Njegova administracija također optužuje Damask da pruža utočište bivšim iračkim vođama. Sirija odbacuje ove tvrdnje i obećala je da će zatvoriti svoje granice za sav promet, osim dostave humanitarne pomoći. Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da je Izrael jedina zemlja u regiji koja ima kemijsko, biološko i nuklearno oružje.

I povjerenik Europske unije za vanjsku politiku Javier Solana pozvao je na ublažavanje retorike o Siriji. Na sastanku ministara vanjskih poslova Europske unije u Luxembourgu, gospodin Solana nije izrijekom spomenuo Sjedinjene Države, no rekao je da je sada vrijeme za konstruktivne izjave i smirivanje situacije na Srednjem istoku. Sličan stav zauzeo je i njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer, koji je rekao da se treba koncentrirati na "pobjedu u miru", umjesto ulaska u novi sukob.

Europski su dužnosnici, međutim, izrazili zabrinutost zbog pitanja oružja za masovno uništavanje. Gospodin Solana izjavio je na tiskovnoj konferenciji da se radi o globalnom problemu koji Europska unija shvaća ozbiljno. Ministri su također raspravljali o ulozi koju bi Unija mogla igrati u pslijeratnom Iraku. Unija se zalaže da središnju ulogu dobiju Ujedinjeni narodi. Francuska je, pak, najavila da će biti pragmatična i okrenuti se budućnosti, ostavljajući po strani razilaženja sa Sjedinjenim Državama oko Iraka.

XS
SM
MD
LG