Linkovi

U Iraku dovršene glavne vojne operacije (15/4/03) - 2003-04-15


Pentagon je priopćio da su glavne borbene operacije u Iraku okončane, nakon što su američke snage zauzele Tikrit, rodno mjesto Saddama Husseina. General-bojnik Stanley McChrystal iz Združenog stožera američke vojske izjavio je da Iračani više ne pružaju "koherentnu obranu". Međutim, prema njegovim riječima, američki će vojnici vjerojatno još nailaziti na manje, oštre okršaje. General McChrystal dao je ovu izjavu nakon što su američke snage prodrle u centar Tikrita, naišavši pri tome samo na sporadičan otpor. Stanovnici tog grada tvrde da su mnogi irački vojnici pobjegli pred američkim snagama.

Na jugu Iraka, u Nasiriji, danas se održava sastanak na kojem će Iračani početi utvrđivati političku budućnost svoje zemlje. U međuvremenu, koalicijske snage u Iraku počinju preusmjeravati svoje aktivnosti. Američki dužnosnici sazvali su sastanak iračkih oporbenih skupina posvećen političkoj strukturi poslijeratnog Iraka. Državni tajnik Colin Powell izjavio je da će ovaj sastanak biti važan, no s obzirom da se radi o prvom sastanku, od njega se ne očekuju posebno važni rezultati. "Mislim da većina organizacija, koje su djelovale u egzilu, shvaća da moramo početi skromno, kako bismo uspostavili dijalog" - rekao je Colin Powell.

Iračka glavna šiitska oporbena skupina, Vrhovno vijeće islamske revolucije Iraka, priopćila je da će bojkotirati sastanak. Prema priopćenju, irački narod neće prihvatiti upravu koju nameću stranci. Američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da će irački narod sam izabrati svoje čelnike.

Dok se pozornost javnosti počinje okretati političkoj budućnosti Iraka, Pentagon smanjuje obujam vojnih operacija u Iraku. Naglasak se sada počinje stavljati na operacije kao što su hvatanje Saddama Husseina i drugih odbjeglih bivših iračkih vođa, te pronalaženje iračkog oružja za masovno uništavanje. General-bojnik Stanley McChrystal iz Združenog stožera američke vojske kaže da su sada među ključnim ciljevima održavanje stabilne sigurnosne situacije za uspostavljanje nove vlade i pomoć u obnovi iračke infrastrukture. "Još će neko vrijeme trebati održavati borbenu spremnost da bi se uspostavila zadovoljavajuća sigurnosna situacija. No, naravno trebat će i civilnih stručnjaka, inžinjera i vojne policije" - rekao je McChrystal.

U Bagdadu, američki vojni inžinjeri počeli su raditi na reaktiviranju glavnog gradskog elektro-postrojenja, koje su Iračani isključili prije gotovo tri tjedna. Američki dužnosnici kažu da elektro-mreža u gradu ne funkcionira punim kapacitetom još od rata u Perzijskom zaljevu 1991. Inače, kaos na ulicama Bagdada počinje zamirati, a imami iz džamija poručuju vjernicima da pljačkanje treba prestati.

XS
SM
MD
LG