Linkovi

Mesić: Hrvatska dobila šansu koju ne smije propustiti (15/4/03) - 2003-04-15


Europska Unija je prihvatila hrvatski zahtjev za punopravnim članstvom. Vijeće ministara europske petnaestorice u Luxembourgu jučer je dalo mandat Europskoj komisiji da izradi mišljenje o hrvatskoj aplikaciji. Odluku, kojom je započeo operativni dio hrvatskog puta prema Europi, pozdravio je predsjednik Stipe Mesić.

"Hrvatska je dobila šansu koju se ne smije propustiti", komentirao je predsjednik Stipe Mesić odluku kojom je Vijeće europske petnaestorice Europsku Komisiju zadužilo da izradi mišljenje o sposobnosti Hrvatske da postane kandidat za članstvo u Uniji.

"Prihvaćanjem zahtjeva potvrđeno je načelo individualnog pristupa," rekao je predsjednik Mesić u telefonskom izjavi za Glas Amerike. Dodao je da je sada na potezu Hrvatska, koja će samo ispunjavanjem preostalih obaveza biti prepoznata kao pravna država. "Jedino takva," kazao je, "može očekivati zeleno svjetlo EK za početak pregovora o pridruživanju."

Hrvatska se nada da bi pregovore o pridruživanju mogla započeti krajem iduće godine. Do drugog kruga proširenja najavljenog za 2007, Zagreb namjerava ispuniti pravne, političke i gospodarske uvjete za članstvo, koje je EU propisala prije deset godina na summitu u Kopenhagenu. Većinu političkih preduvjeta iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, Hrvatska je ispunila, ali ostale su primjedbe na suradnju s Tribunalom, povratak izbjeglica i reformu pravosuđa.

"U odnosima s Tribunalom više nema ozbiljnijih problema," kazao je za Glas Amerike zamjenik ministra vanjskih poslova Ivo Šimonović. Vlada u Zagrebu očekuje da će, nakon suspendiranja optužnice protiv Bobetka i uhićenja Ivice Rajića, glavna tužiteljica Carla Del Ponte sutra u Zagrebu potvrditi da nema većih zamjerki na hrvatsku suradnju s Tribunalom.

Pozitivno intonirana izjava Carle Del Ponte otvorila bi put ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u državama koje su ga zbog slučajeva Bobetko i Gotovina odbijale ratificifati. Do sada je Sporazum ratificifalo samo pet članica EU. Šimonović je kazao da bi uz financijsku pomoc Europe Hrvatska vrlo skoro mogla riješiti i probleme povratka srpskih izbjeglica i povrata njihove imovine.

XS
SM
MD
LG