Linkovi

Hoće li se Iran uplesti u zbivanja u Iraku? (17/4/03) - 2003-04-15


Iran je do sada zadržao neutralni stav prema ratu u Iraku. No, s obzirom na povijesne i vjerske veze između Irana i Iraka, neki politički analitičari smatraju da je samo pitanje vremena kada će Teheran pokušati upotrijebiti svoj politički utjecaj u Iraku.

Nakon što je iračka vojska doživjela gotovo potpuni poraz, a diljem zemlje se proširilo bezakonje, u Iraku se stvorila atmosfera koja bi mogla navesti razne strane, uključujući i Iran, da pokušaju u toj zemlji upotrijebiti svoj politički utjecaj.

Iranski vrhovni vjerski čelnik, ajatolah Ali Khamenei izjavio je da će Iran, iako je bio neutralan u sukobu između Sjedinjenih Država i Iraka, sada - kako je rekao - intervenirati ukoliko koalicijske snage ostanu u Iraku, jer će njihovu nazočnost u susjednoj zemlji smatrati prijetnjom vlastitoj sigurnosti.

Hala Mustafa je stručnjakinja za fundamentalizam pri Centru za političke i strateške studije al-Ahram u Kairu. Prema njenim riječima, iransko uplitanje u Irak moglo bi uključivati i pokušaje stjecanja upliva nad iračkim većinskim šiitskim stanovništvom.

"Iran će pokušati organizirati šiite na jugu i integrirati ih u svoj politički projekt. Mogli bismo vidjeti pojavljivanje organizacija poput Hezbollaha, koji djeluje u Libanonu. Na početku građanskog rata u Libanonu, Iran nije oklijevao u toj zemlji organizirati šiitsko-iransku frakciju. Mislim da bi se nešto slično moglo dogoditi u Iraku, pogotovo na jugu, gdje šiiti predstavljaju većinsko stanovništvo," rekla je.

Saddam Hussein je godinama tlačio šiite na jugu Iraka, nakon njihovog neuspjelog ustanka protiv pretežito sunitskih snaga iračkog režima na kraju rata u Perzijskom zaljevu 1991. Tada su mnogi irački šiiti pobjegli u Iran, gdje muslimani-šiiti također predstavljaju većinsku vjersku zajednicu. Gospođa Mustafa smatra da Iran neće dugo čekati da bi počeo zadobivati podršku među iračkim šiitima, koji bi, kako kaže, mogli Teheranu omogućiti da uvelike utječe na politička zbivanja u Iraku.

Sa'id Idris, stručnjak za Iran pri Centru al-Ahram, kaže da će Teheran, iako želi utjecati na događanja u Iraku, ipak čekati da vidi s čime je sučeljen prije nego što krene u zadobivanje podrške među Iračanima.

"Postoji razlika između onoga što Iran želi i što može postići u Iraku. Mislim da želi mnogo toga, no da trenutno ne može apsolutno ništa u Bagdadu, dok Sjedinjene Države rade na provođenju svojih ideja u Iraku. Iranci čekaju da vide što će učiniti Washington, a zatim će i sami pokušati širiti svoj utjecaj," ocijenio je gospodin Idris.

On također vjeruje da bi Iran mogao podržavati, kako financijski, tako i vojno, naoružane pokrete otpora u Iraku. Ipak, prema njegovim riječima, Iran je također zainteresiran za poboljšanje odnosa sa Sjedinjenim Državama. Zato će - ističe ovaj srednjoistočni stručnjak - Teheran vjerojatno biti vrlo oprezan s podržavanjem pokreta otpora, pogotovo, dok je u Iraku razmješteno 300 tisuća koalicijskih vojnika.

XS
SM
MD
LG