Linkovi

Odrasle matične stanice protiv sljepoće (16/4/03) - 2003-04-15


Jedna relativno slabo poznata operacija vraća nadu osobama koje su izgubile vid kao posljedicu kemijskih ili toplinskih opekotina očiju, ili u slučaju nekih rijetkih očnih bolesti.

Riječ je o varijaciji transplantacije rožnice, odnosno o usađivanju matičnih stanica bilo od kompatibilnog davatelja ili iz zdravog drugog oka samog pacijenta na mjesto ruba oštećene rožnice. S tog mjesta, zvanog limbus, matične stanice regeneriraju novu, potpuno prozirnu rožnicu.

Matične stanice uspješno obnavljaju rožnicu u svakom oku u kojemu je održan suzni sustav, neophodan za vlaženje i limbusa i nove rožnice. Radi se o matičnim stanicama odraslih osoba, a ne o fetalnim matičnim stanicama. One se tako pridružuju stanicama koštane srži i kože kao treća vrsta odraslih stanica koje se uspješno koriste u obnavljanju tjelesnih organa.

Rezultati su gotovo stopostotno uspješni kada se radi o usađivanju vlastitih pacijentovih stanica iz zdravog oka. U slučaju da se radi o stanicama davatelja, uvojek postoji opasnost odbacivanja transplantata.

XS
SM
MD
LG