Linkovi

Je li Sirija slijedeći američki vojni cilj?  (15/4/03) - 2003-04-15


U Sjedinjenim Državama pojačane su kritike na račun Sirije. U nizu sve oštrijih optužbi, predsjednik Bush i visoki američki dužnosnici objavili su seriju oštrih javnih upozorenja u vezi sirijske uloge u potpomaganju Iraka. Ministar obrane Donald Rumsfeld optužio je Siriju, ne samo za opremanje iračke vojske infracrvenim uređajima za noćno izviđanje, već i za slanje boraca u Irak te primanje odbjeglih članova zbačene iračke vlasti: "Posjedujemo informacije koje pokazuju da je Sirija dozvolila Sirijcima i drugima da uđu u Irak noseći naoružanje i letke o nagradama za one koji ubiju Amerikance i pripadnike snaga koalicije. Također - određen broj Iračana se nalazi u Siriji, od kojih su neki ostali tamo, a neki su u tranzitu.”

Taj oštar diplomatski riječnik nije po volji zemlje koja je susjed Iraku, s obzirom na ono što se tamo upravo dogodilo. Državni tajnik Colin Powell je izjavio da će Sjedinjene Države poduzeti sve dostupne diplomatske, ekonomske i druge mjere u slučaju da Sirija odbije suradnju. Ranije je o ovoj temi govorio Paul Wolfowitz, zamjenik ministra obrane: "Oni čine stvari koje ne bi smjeli. Što prije prestanu s time to bolje po njih. Sirijci moraju biti svjesni da će odgovarati za svoje postupke."

Sirija je bila oštri protivnik rata za svrgavanje Saddama Husseina. Pomoćnik sirijskog ambasadora u Washingtonu Imad Moustapha opovrgava optužbe upućene od stane administracije predsjednika Busha, te tvrdi da neke od njih potiču iz Izraela - zemlje koja je neprijatelj Sirije i saveznik Sjedinjenih Država: "Naša vlada je pozvala američkog veleposlanika u Damasku i zatražila od njega bilo kakav materijalni dokaz vezan za optužbe. Naravno, nismo dobili ništa."

Ministar obrane Donald Rumsfeld je optužio Siriju da je u posljednjih 15 mjeseci obavila testiranje kemijskog oružja. Nadalje, predsjednik Bush je nakon terorističkog napada 11. rujna poslao notu zemljama poput Sirije i Irana, jer obje te zemlje podržavaju Hezbollah, da neće razlikovati terorističke organizacije od zemalja koje ih podržavaju. Međutim u ovom trenutku američki dužnosnici ne spominju Siriju kao sljedeću potencijalnu vojnu metu, ali se nadaju da će ova oštra upozorenja biti dostatna za promjenu ponašanja službenog Damaska.

XS
SM
MD
LG