Linkovi

Porezne glavobolje (16/4/03) - 2003-04-15


Petnaesti travnja bio je posljednji dan do kojega su Amerikanci morali prijaviti porez za prošlu godinu. Osim običnog svijeta koji je čekao do posljednjeg dana da riješi to neizbježno pitanje odnosa vlastitog kućnog proračuna s onim državnim, jučerašnji dan je donio glavobolju i kroničnim poreznim prevarantima.

Pod prevarantima se misli na one koji godinama drže novce u takozvanim "offshore" računima, koriste ih pomoću kreditnih kartica i na njih nikada ne plaćaju porez. Upravo njima noćas u ponoć istekao je rok da nekažnjeno priznaju da na taj način kriju novce od američkih poreznika. Nekažnjeno - u smislu da neće odgovarati niti prekršajno ni krivično, ali će morati platiti zaostale poreze.

Ako to nisu učinili, upozoravaju poreznici, loše im se piše. Porezna služba, naime, ima sudsko dopuštenje da zaviri u sve transakcije Vise, MasterCarda i drugih kartica koje izdaju banke u popularnim "offshore" destinacijama. Naknadno objašnjavanje bit će, zasigurno, mnogo neugodnije i - skuplje!

Što se običnih poreznih obveznika tiče, prema procjenama Ministarstva financija, više od dva i pol milijuna ih je odabralo Internet i odgovarajući kompjuterski program, dostupan na web sajtu Porezne službe, kao metodu prijave i plaćanja zaostalih poreza za prošlu godinu. Najveći broj je svoje porezne prijave poslao poštom, a neki su koristili i telefon kao metodu prijave; Porezna služba, naime, ima vrlo dobru automatsku telefonsku službu koja u potpunosti zamjenjuje papirnate obrasce.

Doduše, kako procjenjuju dužnosnici, oko osam milijuna Amerikanaca zatražilo je odgodu prijave poreza, koja se izdaje automatski na četiri mjeseca. Za njih će se jučerašnja nervoza ponoviti 15. kolovoza. Pripadnicima američke vojske, koji se bore u Iraku, rok za prijavu poreza automatski je produžen do kolovoza. Uz to, plaće koje primaju u vrijeme dok su na bojišnici oslobođene su poreznih izdavanja.

XS
SM
MD
LG