Linkovi

Bush: 'Pobjeda koalicije u Iraku izvjesna, iako još nije potpuna'  (15/4/03) - 2003-04-15


Američki državni tajnik Colin Powell je izjavio da su Sjedinjene Države zabrinute da Sirija razvija kemijsko oružje, no da nema planova za vojnu akciju. Gospodin Powell je izjavio na tiskovnoj konferenciji kako se nada da će - po njegovim riječim - "novo okrzuženje u regiji" navesti Siriju da revidira svoju politiku iz prošlosti. Inače, Sirija je odbacila tvrdnje da ima kemijsko oružje, kao i to da pruža zaštitu višim iračkim dužnosnicima. Vlada u Damasku danas je izjavila da su ove optužbe Sjedinjenih Država dio kampanje dezinformiranja koju je inspririrao Izrael. Britanski ministar vansjkih poslova Jack Straw izjavio da Sirija mora dokazati kako ne podržava terorizam tako što će brzo dati jasne odgovore na optužbe da je pružila utočište bjeguncima iz Iraka i da razvija kemijsko naoružanje. Međutim, Španjolska je priopćila da je Sirija i dalje prijatelj i da joj ne prijeti vojna akcija. Turska je također izjavila da nije vidjela dokaze koji bi potvrdili američke navode.

Predsjednik Bush je izjavio da je pobjeda koalicije u Iraku izvjesna, iako još nije potpuna. Govoreći danas u Bijeloj kući predsjednik je također izjavio da koalicija mora početi pomagati Iračanima da izgrade slobodnu zemlju. Istovremeno američke snage u Iraku i dalje tragaju za preostalim iračkim borcima. Danas su naoružani marinci upali u sobe hotela Palestina u Bagdadu, koji je inače sjedište stranih novinara. Marinci su pretražili dva kata hotela i vidjelo se da su pronašli nekoliko osumnjičenika. Slične operacijem američki vojnici provode i u rodnom gradu Saddama Husseina Tikritu, samo dan nakon što je to mjesto zauzeto. Središnje zapovjedništvo je priopćilo da koalicijske snage rade na obnavljanju opskrbe vodom i strujom gdje je ona prekinuta zbog borbi. Glasnogovornik Središnjeg zapovjedništva je također rekao da su ugašeni požari na svim crpilištima nafte.

Susret različitih bivših iračkih oporbenih organizacija okončan s postignutim sporazumom da se novi susret održi za deset dana i izjavom od 13 točaka za promicanje demokratskog Iraka. U spomenutoj se izjavi kaže da vlada poslijeratnog Iraka mora biti demokratska i poštovati raznolikost svih Iračana. Inače, tisuće Iračana prosvjedovalo je protiv sastanka bivše iračke oporbe koji su organizirale Sjedinjene Države u gradu Nasiriji na jugu zemlje. Na tom su se skupu okupile organizacije iz Iraka i iz inozemstva kako bi s američkim dužnosnicima razgovarale o poslijeratnim planovima za Irak. Američki državni tajnik Colin Powell nazvao je ovaj skup "umjerenim početkom" te izjavio da od njega ne očekuje da će donijeti neke velike rezultate. Najveća iračka šiitska organizacija Vrhovno vijeće islamske revolucije Iraka bojkotirala je skup, dok je čelnik Iračkog nacionalnog kongresa Ahmad Chalabi poslao svoje predstavnike. U međuvremenu, u Njemačkoj se britanski premijer Tony Blair susreće s kancelarom Gerhardom Schroederom kako bi raspravili ulogu Ujedinjenih naroda u poslijeratnom Iraku.

XS
SM
MD
LG