Linkovi

Međunarodni monetarni fond pozitivno ocijenio gospodarska kretanja u Hrvatskoj (14/4/03) - 2003-04-14


Hrvatsko izaslanstvo zadovoljno je sastancima s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke održanima u sklopu proljetnog zasjedanja ove dvije međunarodne financijske institucije.

Direktori Međunarodnog monetarnog fonda pozitivno su ocjenili gospodarska kretanja u Hrvatskoj u prošloj godini i prva tri mjeseca ove godine, uključujući i način na koji se razvija stand-by aranžman - izjavio je na konferenciji za novinare potpredsjednik Vlade Slavko Linić. "Njihovo iznenađenje je ogromno da se Vlada, vladajuće koalicijske stranke, drže proračuna. Nema probijanja i nema groznice trošenja u predizborno vrijeme. Čuli smo pohvale i njihovo zadovoljstvo ozbiljnošću ponašanja koalicijske vlasti u Hrvatskoj."

Gospodin Linić je dodao da su gospodarski podaci bolji nego što je vlada očekivala i da nema nikakve namjere povlačenja stand-by sredstava koje je Hrvatskoj odobrio MMF: "To je program koji je omogućio da ova koalicija okonča mandat. MMF je uvjeren da je sve ono što će ostati nakon ovog mandata, novoj vladi, nešto što se ne može ni uspoređivati s onim što je bilo prije 2000. godine."

Što se tiče monetarne politike prevladale su slične ocjene, kaže zamjenik guvernera Hrvatske narodne banke, Boris Vujčić koji je izvjestio da će izaslanstvo MMF-a posjetiti Hrvatsku u svibnju: "Razgovarat ćemo o kvantitativnim kriterijima za drugu polovicu stand-by aranžmana što znači za treći i četvrti kvartal ove godine. Sa zadovoljavanjem kriterija za prva dva kvartala, obostrano je mišljenje, neće biti nikakvih problema."

Međunarodni monetarni fond, kaže Vujčić, nema nikakvih primjedbi na tečajnu politiku Vlade. Štoviše, zadovoljan je aktualnim tečajnim režimom jer on omogućava održavanje stabilnosti cijena u Hrvatskoj.

XS
SM
MD
LG