Linkovi

Šimonović: 'Hrvatska dobila priliku uskočiti na vlak kojeg je jučer gledala kako odlazi' (14/4/03) - 2003-04-14


Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivica Račan pozdravili su odluku Vijeća ministara Europske Unije kojom je Europska Komisija zadužena za izradu mišljenja o hrvatskom zahtjevu za članstvo. Zamjenik ministra vanjskih poslova Ivo Šimonović kazao je za Glas Amerike da je Hrvatska danas dobila priliku uskočiti na vlak kojeg je jučer gledala kako odlazi.

Iako je samo prvi, za Hrvatsku je ogroman korak odluka kojom se Europska komisija zaduzuje za izradu misljenja o sposobnosti Hrvatske da postane kandidati za clanstvo u EU, izjavio je zamjenik hrvatskog sefa diplomacije Ivo Simonovic. U kracem telefonskom razgovoru za Glas Amerike rekao je da ce sutrasnji put u Atenu na sastanak predsjednika drzava clanica EU biti puno ugodniji s danas dobivenom potvrdom europske perspektive Zagreba.

Hrvatska status kandidata ocekuje krajem 2004., dvije godine kasnije nada se uspjesnom zavrsetku pregovora o pridruzivanju kako bi 2007, zajedno s Rumunjskom i Bugarskom, usla u drugi krug prosirenja. Vecinu politickih preduvjeta iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju Zagreb je ispunio, ali EU i dalje ima primjedbi na suradnju s Tribunalom, povratak srpskih izbjeglica, reformi pravosudja i situaciji na drzavnoj televiziji.

"Odnos s Tribunalom bitno se promijenio i vise nema ozbiljnijih problema," kazao je Simonovic, dodajuci da bi to uskoro u Hrvatskoj mogla potvrditi i glavna tuziteljica Carla Del Ponte. Njena bi izjava, ocekuju u Zagrebu, mogla otvoriti put ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju u drzavama koje su ga zbog odnosa s Tribunalom odbijale ratificirati. Do sada je Sporazum ratificiralo samo pet drzava clanica EU: Irska, Danska, Austrija, Njemacka i Spanjolska. Zamjenik ministra vanjskih poslova kaze da bi Hrvatska vrlo skoro mogla zakljuciti i problem povratka izbjeglih Srba i povrata njihove imovine.

"Problema ima na lokalnoj razini gdje su oziljci rata duboki a ponekad nema dobre volje da se problemi rjesavaju," rekao je Simonovic. Dodao je da je pred Hrvatskom i teska reforma pravosudja. "Hrvatskoj nece biti lako, ali danas je dobila priliku uskociti u vlak kojeg je do jucer gledala kako odlazi," kazao je za Glas Amerike zamjenik hrvatskog ministra vanjskih poslova Ivo Simonovic.

XS
SM
MD
LG