Linkovi

SAD najavile dodatnu pomoć MMF-u, za iskorjenjivanje siromaštva (14/3/03) - 2003-04-14


Na završetku sastanka Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke u Washingtonu, američki ministar financija John Snow najavio je da će od Kongresa Sjedinjenih Država zatražiti izglasavanje dodatnih stotinu milijuna dolara, za potrebe Odbora MMF-a za razvoj. Gospodin Snow se pohvalno izrazio o ovom programu čiji je cilj borba protiv globalnog siromaštva.

Sjedinjene će Države 2005. godine odvojiti dodatnih 200 milijuna pomoći za zemlje u razvoju. Pomoć će biti namijenjena državama koje pokažu napredak u poboljšanju obrazovnog i zdravstvenog sustava te u izgradnji tržišnog gospodarstva.

Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka najavili su odlazak svojih stručnjaka u Irak, radi procjene troškova obnove. Izaslanstvo će otići u Irak nakon što se stabilizira sigurnosna situacija.

Međutim, dvije su financijske organizacije upozorile da su Iraku spremne pomoći jedino kada je u pitanju poboljšanje financijskog sustava, odnosno raspolaganja s novcem koji Irak zaradi prodajom nafte, te da uglavnom neće sudjelovati u financiranju obnove. To će učiniti indivdualne zemlje donatori - priopćeno je na kraju godišnjeg sastanka Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Dužnosnici MMF-a u posljednja su dva dana radili na uklanjanju razlika između pojedinih država-vjerovnika, u vezi otpisivanja iračkog duga koji iznosi oko 100 milijardi dolara. Ministri financija sedam najrazvijenijih industrijskih država složili su se glede potrebe donošenja nove rezolucije Ujedinjenih naroda o obnovi Iraka.

Odbor Svjetske banke o razvoju razmotrio je izvješće prema kojem bi se broj ljudi koji žive u siromaštvu mogao do 2015. godine prepoloviti - ukoliko najrazvijenije zemlje svijeta ukinu vanjskotrgovinske barijere i povećaju pomoć siromašnim zemljama, te ukoliko zemlje u razvoju povećaju ulaganja u obrazovanje i zdravstvo.

XS
SM
MD
LG