Linkovi

Sedam Amerikanaca koji su bili u iračkom zarobljeništvu prebačeno u Qatar (14/4/03) - 2003-04-14


U prodoru prema Tikritu američke su postrojbe vodile manje borbe. Pri tome su korišteni topništvo i tenkovi. Istodobno s napredovanjem prema Tikritu, rodnom gradu Saddama Husseina, došla je vijest o pronalaženju sedam ratnih zarobljenika. Oni su iz Bagdada prebačeni u Kuvajt gdje su ih pregledali američki vojni liječnici koji tvrde da je njihovo stanje zadovoljavajuće.

Predsjednik Bush je pozdravio oslobadjanje zarobljenika, a ministar obrane Donald Rumsfeld, je za tv mrežu NBC izjavio da je informaciju o tome gdje su se nalazili zarobljeni američki vojnici dalo lokalno stanovništvo: "Ogroman broj Iračana suradjuje s nama. U ovom slučaju, oni su nam rekli gdje se nalaze naši vojnici."

******

U samom Bagdadu dolazilo je do sporadične vatre. Američke marince jutros rano napali su snajperisti iz zgrade u središtu Bagdada, u blizini hotela Palestina, sjedištu stranih novinara koji prate rat u Iraku - navodi agencija Reuters. Nakon okršaja, u kojem su marinci uzvratili vatrom, uhićena su tri čovjeka.

Najmanje je šest američkih vojnika ranjeno, od kojih dvoje teško, kada je pripadnik iračke paravojske na njih bacio ručnu bombu, dok su premještali minobacače iz skladišta oružja južno od Bagdada.

U Washingtonu - predsjednik Bush izrazio je izvjesnu iritiranost na medijska izvješća o pljački koja je zahvatila i Bagdad i ostala mjesta u Iraku. On je za pljačke okrivio režim Saddama Husseina: "Spomenici Saddama Husseina se ruše, a u vijestima se izdvaja – oh, pa ovdje vlada bezakonje! Ma, nemojte. Situacija je kaotična zato što je Saddam Hussein stvorio uvjete za kaos, stvorio je uvjete straha i mržnje. Zato će biti potrebno neko vrijeme da se situacija u zemlji stabilizira.

Čini se da je u nekim mjestima pljačkanje zaustavljeno. Naša izvjestiteljica Alisha Ryu kaže da su u Bagdadu američki vojnici pojačali sigurnosne mjere, uspostavom kontrolnih točaka na mnogim mjestima u gradu: "Pljačkanja ima znatno manje nego prije. Obišla sam s Drugom brigadom jedan od sektora koji su posebno teško pogođeni u proteklih nekoliko dana. Pljačkanje ministarstava, hotela i veleposlanstava u tom dijelu grada znatno je splasnulo. Čini se da su ljudi pokupili sve što su željeli i sada tamo više nema nikoga. Naravno, danas su mjere sigurnosti znatno jače nego prije. Snage su postavile nove kontrolne točke i nitko nema pristup tom području bez odgovarajuće identifikacije."

Američka vojska je započela raditi na uspostavi zakona i reda u Bagdadu i trenutno se traži da se vrate na posao oni Iračani koji su zaposleni u ključnim sektorima: policiji, zdravstvu te u snabdijevanju strujom i vodom.

Međunarodni crveni križ ističe da je bolnički sustav u Bagdadu bio onesposobljen zbog nedostatka vode i struje. Crveni križ naglašava, isto tako, da su bolnice u velikoj oskudici s medicinskom opremom i zalihama nakon što su opljačkane i bolnice i skladišta.

******

Inače, Sjedinjene Države će držati stvari pod kontrolom u Iraku sve dok se ne uspostavi privremena civilna vlast. Umirovljeni general američke vojske Jay Garner, koji će predvoditi privremenu američku administraciju, izjavio je da će Sjedinjene Države stvoriti uvjete koji će Iračanima omogućiti da sami upravljaju svojom zemljom: "Ono što namjeravamo učiniti i što ćemo učiniti jeste stvaranje uvjeta unutar Iraka tako da njegovi građani mogu sami izgraditi zemlju."

Za sutra je, u području južnog Iraka, zakazan sastanak na kojem bi trebala otpočeti rasprava glede uspostave privremene vlasti. U interviewu za britansku televiziju američki državni tajnik Colin Powell je zanijekao da je netko od Iračana već odabran da predvodi novu vladu: "Sjedinjene Države nisu odredile nikoga tko bi mogao biti budući irački čelnik ili tko bi mogao predvoditi Privremenu vlast u Iraku. Snažno vjerujemo u to da su sami Iračani i predstavnici gradjana Iraka oni koji to trebaju učiniti. Predsjednik Bush je vrlo jasno rekao da mi nećemo raditi na postavljanju sljedećeg iračkog predsjednika.

U administraciji postoji oštra podjela oko uloge kontroverznog Ahmeda Chalabija, jednog od vidjenijih Iračana u izgnanstvu, odnosno oko toga treba li on biti na čelu privremene vlade ili netko drugi. U medjuvremenu, Ahmed Chalabi je pozvao je na raspuštanje stranke Baath, Saddama Husseina. Gospodin Chalabi, čelnik Iračkog nacionalnog vijeća, kazao je da stranku Baath treba iskorijeniti iz iračkog društva, ali bez ubijanja, mučenja ili ponižavanja njenih članova.

******

Američki državni tajnik Colin Powell se, tijekom spomenutog interview-a britanskoj televiziji, pridružio drugim visokim američkim dužnosnicima koji traže od Sirije da ne pruža zaštitu bivšim vođama iz vlade Saddama Husseina. "Siriji smo jasno i izravno prenijeli našu poruku i nadamo se da će postupati u skladu s njom. Mislimo da ne bilo mudro da Sirija odjednom postane utočište za sve one koji pokušavaju pobjeći iz Bagdada, a treba ih izvesti pred lice pravde.

Ranije je ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio da nema sumnje da su neki irački čelnici pobjegli u Siriju, ili kroz Siriju u neku treću zemlju. Predsjednik Bush je, isto tako, izrazio zabrinutost glede uloge Sirije, odnosno zbog mogućnosti da Sirija postane sigurno utočište za odbjegle iračke vodje.

Umjesto odgovora na novinarsko pitanje o mogućoj vojnoj akciji protiv Sirije, predsjednik je govorio potrebi da Sirija bude kooperativna: "Sirijska vlada treba suradjivati sa Sjedinjenim Državama i našim koalicijskim partnerima, a ne pružati utočište pripadnicima Baath stranke, vojnim časnicima ili bilo kome tko treba odgovorati za svoje postupke."

Gospodin Bush je, isto tako, istaknuo da Sirija posjeduje kemijsko oružje, pozivajući se na američke obavještajne izvore. No, zamjenik sirijskog veleposlanika u Sjedinjenim Državama, Imad Moustapha, demantirao je te tvrdnje istaknuvši da njegova zemlja nema ništa protiv za UN-ovi inspektori za kontrolu naoružanja dodju i u Siriju i ostale zemlje na Srednjem Istoku: "Sirija ne samo da prihvaća inspektore. Mi im želimo toplu dobrodošlicu, to je naša želja. Molim vas – pomozite nam da oslobodimo cijelu regiju od svog oružja za masovno uništavanje."

******

Sirijska vlada je protiv toga da američke postrojbe nadgledaju iračku granicu sa Sirijom. I Turska se graniči s Irakom, a obje zemlje već godinama ne mogu riješiti kurdsko pitanje. U trenutnoj situaciji i Ankara i Iračani plaše se stvaranja neovisne kurdske države. Medjutim, čelnik Patriotskog saveza Kurdistana – Jalal Talabani – kaže da neće biti nikakvog neovisnog Kurdistana na sjeveru Iraka, jer on ne želi podijeliti Irak. Gospodin Talibani je naglasio da Kurdi žele sudjelovati u radu središnje vlade i obnoviti zemlju na principima demokracije, poštivanja ljudskih prava i jednakosti za sve stanovnike Iraka.

******

U interviewu za televizijsku mrežu CBS, američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da će Sjedinjene Države nagraditi one koji pomognu u potrazi, te da mnogi Iračani već pomažu u pronalaženju dijelova vojnog arsenala.

Ministar Rumsfeld je rekao da američka vojska, ako bude djelovala sama, vjerojatno neće pronaći svo iračko oružje masovnog uništavanja, te da je potrebna pomoć onih koji su ga skrivali, primjerice u podzemnim tunelima.

Zapovjednik američkih snaga u regiji, general Tommy Franks, izjavio je za televizijsku mrežu Fox da je siguran da je bivši režim posjedovao oružje za masovno uništavanje. On je rekao da je samo pitanje hoće li ga američka vojska pronaći sama - na oko tri tisuće lokacija za koje se sumnja da sadrže dijelove arsenala - ili će im u tome pomoći irački građani.

Ministar obrane Rumsfeld je izjavio da sumnja u istinitost tvrdnji bivšeg savjetnika Saddama Husseina za znanost, koji je - nakon predaje američkim snagama - izjavio da Irak ne posjeduje oružje za masovno uništavanje, te da je 1991. obustavio proizvodnju nuklearnog naoružanja. Gospodin Rumsfeld je rekao da je uhićeni "samo ponovio tvrdnje režima Saddama Husseina."

XS
SM
MD
LG