Linkovi

Dokumenti o aferi Watergate na Sveučilištu Teksasa (15/4/03) - 2003-04-14


U jednoj od najvećih transakcija takve vrste u povijesti Sjedinjenih Država, Sveučilište Teksasa, u Austinu, neki je dan kupilo dokumentaciju o zloglasnoj aferi Watergate od novinara Boba Woodwarda i Carla Bernsteina za pet milijuna dolara.

Arhiva afere Watergate sastoji se od 75 velikih kutija, prepunih blokova s bilješkama, poruka, prijepiske, fotografija, izrezaka iz tiska, rukopisa, prijepisa snimljenih razgovora i drugih materijala koje su koristila ova dvojica novinara u izvještavanju o aferi za list "Washington Post", kao i u pisanju svoje dvije knjige o padu administracije predsjednika Richarda Nixona. Predsjednik Sveučilišta Teksas, Larry Faulkner, na tiskovnoj konferenciji povodom kupnje arhiva, izjavio je da se radi o nevjerojatno detaljnoj dokumentaciji afere Watergate od njezinog početka, pa do samog kraja.

Kupoprodajni ugovor uključuje i stavku kojom kupac, Sveučilište Teksasa, pristaje da i dalje drži tajnom identitet čitavog niza osoba, koje su pružale informacije Bobu Woodwardu i Carlu Bernsteinu. Obveza čuvanja identiteta informanata do njihove smrti odnosi se i na osobu koju su ova dvojica novinara nazvala "Duboko grlo", koja je očigledno bila dužnosnik administracije, a čije su informacije bile ključne u istrazi novinara lista "Washington Post".

Čitava će zbirka dokumenata, - osim onih koji bi odali identitet zaštićenih informanata -, biti katalogizirana, posebno preparirana kako ne bi bila oštećena korištenjem, te stavljena na uporabu znanstvenicima i javnosti za otprilike godinu dana, objavili su dužnosnici Sveučilišta Teksas. Zbirka će biti dostupna u okviru Istraživačkog centra za društvene znanosti Harry Ransom, jedne od najuglednijih ustanova takve vrste u Americi. Knjižnica tog centra već posjeduje, između ostaloga, i originalnu Guttenbergovu Bibliju, Shakespeareova prva izdanja u folio formatu, posljednje korekturno izdanje "Ulyssesa" Jamesa Joycea, te pisma Thomasa Jeffersona.

XS
SM
MD
LG