Linkovi

Nakon Iraka, Ujedinjeni narodi 'na smetlištu povijesti'? (13/4/03) - 2003-04-13


Američki dnevni listovi i danas su zaokupljeni temama vezanim uz Irak. New York Times u svojem nedjeljnom izdanju piše o osvajanju Tikrita kao "posljednjeg simbola Saddamovog režima". Iako je glavni grad već osvojen, pad Tikrita, rodnog mjesta Saddama Husseina, pokazao bi da je Saddamov režim bespovratno uništen. Vjeruje se da će nakon pada Tikrita američke snage uskoro kontrolirati cijeli Irak. Ipak, zapovjednici upozoravaju da time rat neće biti potpuno završen, već da se može očekivati "asimetrično ratovanje" i "neravnomjerni prijelaz na obnovu" - piše New York Times.

Washington Post jutros piše da mali broj američkih žrtava u Iraku odražava činjenicu da se radi o "novoj vrsti vojske". Prema podacima Pentagona, gotovo 40 posto od 108 vojnika, koji su ubijeni u Iraku, nije stradalo od neprijateljske vatre. Nizak broj ukupnih žrtava i mali broj ubijenih u vojnim operacijama - piše Post - odraz je napredovanja vojne tehnologije, pogotovo sve usavršenijih sustava za praćenje i sve preciznijeg dalekometnog oružja. Kako kažu vojni stručnjaci, američki vojnici mogu otkriti neprijatelja na daljinu i uništiti ga.

Miami Herald piše da bi Ujedinjeni narodi mogli postati jedna od žrtava iračkog rata. "Američka je administracija" - piše ovaj dnevnik s Floride - "gotovo otvoreno pokazala da će u novom svjetskom poretku, koji će održavati američka moć, Ujedinjeni narodi biti ostavljeni na smetlištu povijesti." Američki protivnici Svjetske organizacije - kaže se nadalje u članku - nisu pogođeni predsjednikovom izjavom da bi UN trebao igrati "vitalnu" ulogu u Iraku, jer znaju da je pod "vitalnom" ulogom mislio samo na humanitarnu pomoć.

USA Today jutros javlja da je rat u Iraku u arapskom svijetu odjeknuo kao pravi potres. Neki - piše najtiražniji američki dnevnik - brzi pad Saddamovog režima izjednačavaju s "katastrofom" koja je pogodila Palestince kada je osnovan Izrael, dok drugi pak upozoravaju da je došlo vrijeme da se Arapi sami pozabave svojim manama, umjesto da za sve krive strance. Za mnoge je slika američkih snaga u jednom arapskom glavnom gradu razočaravajući prizor, no on je ujedno ohrabrio lokalne prodemokratske aktiviste, koji se nadaju da bi i njihove zemlje mogao zahvatiti val demokracije, koji Washington predviđa - piše USA Today.

XS
SM
MD
LG