Linkovi

Protu-ratni prosvjednici ne posustaju (13/4/03) - 2003-04-13


Iako se ratna djelovanja u Iraku primiču kraju, protu-ratni prosvjedi širom svijeta ne jenjavaju.

Ulicama Rima jučer je prodefiliralo najmanje pedeset tisuća demonstranata, koji su izrazili svoju zabrinutost da će se rat iz Iraka proširiti na druge države Srednjeg istoka. U Parizu, više od deset tisuća Francuza tražilo je brzo okončanje "američke vojne okupacije Iraka". U Londonu, na trgu ispred parlamenta, održana je minuta šutnje za žrtve rata.

U glavnom gradu Bangladeša, Dhaki, protiv američke vojne nazočnosti u Iraku prosvjedovalo je oko dvadeset tisuća ljudi. Sličan je prosvjed održan i u Seulu, u Južnoj Koreji.

U blizini zgrade Kongresa Sjedinjenih Država na Capitol Hillu, u Washingtonu, okupile su se također tisuće ljudi, na dva odvojena skupa.

Protivnici rata prodefilirali su središtem glavnog grada, pozivajući na povlačenje američkih snaga iz Iraka. Prosvjednici su nosili transparente s različitim natpisima, među kojima je najčešći bio "Sjedinjene Države van sa Srednjeg istoka".

U blizini anti-ratnog prosvjeda, održan je i skup pristaša američke intervencije u Irak. Nekoliko tisuća ljudi uzvikivalo je parole poput "U-S-A" i "Volimo Busha". Najčešći transparent bio je onaj kojim se iskazivala podrška američkim vojnicima na službi u Iraku. Okupljeni su uputili čestitke pripadnicima oružanih snaga, povodom njihovih pobjeda na bojišnici, kao i zbog humanog tretmana prema iračkim civilima.

XS
SM
MD
LG