Linkovi

Kava i 'mali' vinjak protiv moždanog udara (14/4/03) - 2003-04-13


Smjesa kafeina i alkohola, nalik onoj u popularnoj "irskoj kavi", mogla bi spriječiti oštećenja moždanog tkiva kod pacijenata koji su doživjeli moždani udar, pokazalo je novo istraživanje. Pokusni lijek, nazvan kafeinol, koji je bio korišten u istraživanju, po jakosti je odgovarao količini od dvije šalice jake kave, obogaćene, recimo, malim vinjakom. Kada je kafeinol bio ubrizgan pokusnim štakorima, u razdoblju do tri sata nakon umjetno izazvanog moždanog udara, oštećenja na mozgu bila su smanjena za 80 posto.

U malom pilotskom pokusu na dobrovoljcima, neurolog James Grotta i njegova ekipa pokazali su da je uporaba kafeinola na pacijentima, koji su doživjeli moždani udar, sigurna. "Ustanovili smo da možemo koristiti i niže doze od onih kakve su korištene na laboratorijskim životinjama, a da još uvijek postižemo koncentraciju kafeinola u krvi koja štiti moždano tkivo," kaže dr. Grotta.

Znanstvenicima još nije jasno točno kakvim mehanizmom ova kombinacija kave i alkohola štiti mozak, jer niti jedan od ovih sastojaka sam po sebi ne pruža nikakav sličan učinak; štoviše, alkohol može još i pojačati oštećenja.

XS
SM
MD
LG