Linkovi

Mimica: Hrvatska spremna za EU do 2006. (13/4/03) - 2003-04-13


Ministri vanjskih poslova EU sutra bi u Luxembourgu trebali dati mandat Europskoj komisiji da krene s izradom mišljenja o hrvatskoj aplikaciji za članstvo u EU. Pozitivna ocjena Europske komisije uvjet je za stjecanje statusa kandidata za punopravno članstvo.

Hrvatski zahtjev na dnevni je red Vijeća ministara EU došao za manje od dva mjeseca nakon podnošenja. Dobije li u Luxembourgu zeleno svjetlo, Europska komisija započet će s izradom mišljenja o sposobnosti Hrvatske da postane kandidat za članstvo u EU. Komisija će ocijeniti u kojoj je mjeri Hrvatska ispunila obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), a dat će mišljenje i o ekonomskim i ukupnim političkim pokazateljima stabilne demokracije, vladavini prava i zaštiti ljudskih prava.

"Postigli smo nesumnjivo dobre rezultate i na ključnim područjima napredujemo prema standardima i kriterijima EU," kazao je za Glas Amerike ministar za europske integracije Neven Mimica.

"Očekujemo da se do sredine 2004. Europska komisija izjasni o našem zahtjevu, a da do kraja 2004. dobijemo status kandidata i započnemo pregovore o punopravnom članstvu. Tada bi uslijedili dvogodišnji pregovori, do kraja 2006. za kada i sami tvrdimo da možemo ostvariti spremnost za članstvo u EU, odnosno ispuni tzv. kopenhagenske kriterije i usvojiti acquis communautaire," rekao je ministar Mimica.

Po ekonomskim pokazateljima, kaže Mimica, Hrvatska je ispred susjednih zemalja, uključujući i kandidate za članstvo Rumunjsku i Bugarsku. "Postoje jasni trendovi makroekonomske stabilnosti, inflacija je niska, BDP raste, budžetski deficit se smanjuje, pada stopa nezaposlenosti," kaže ministar za europske integracije, dodajući da hrvatski problemi ostaju izvoz, privatizacija i restrukturiranje gospodarstva.

Krajem prošle godine Hrvatska je donošenjem nekoliko zakona ispunila ključne političke preduvjete iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Unatoč ukupno pozitivnim ocjenama uz selektivnu suradnju s haaškim Tribunalom, i dalje su problematični povratak srpskih izbjeglica i povrat njihove imovine, reforma pravosuđa i državne televizije. "Za nas je važno da oko 2007. postoji drugi krug proširenja. I mi želimo ući u taj krug i do tada do kraja provesti sve reforme po uzoru na EU," kaže Mimica.

"Drugi val proširenja je činjenica i ako ga propustimo, teško da će kasnije rokovi biti tako izvjesni. Procjenjujemo da ako do 2006. ne završimo pregovore o članstvu, propustit ćemo vlak drugog kruga proširenja," rekao je naš sugovornik. Vijeće ministara EU u Luxembourgu će usvojiti drugi godišnji Izvještaj o napretku zemalja Procesa stabilizacije i pridruživanja, objavljen krajem ožujka. Europska komisija u izvještaju je situaciju u Hrvatskoj ocijenila stabilnom i zadovoljavajućom. Suradnja s Tribunalom, povratak izbjeglica i Zakon o HRT-u izdvojeni su kao područja na kojima vlast nije učinila dovoljno.

XS
SM
MD
LG