Linkovi

SAD poziva Siriju da izruči bivše iračke čelnike (13/4/03) - 2003-04-13


Sjedinjene Države pozivaju Damask da izruči bivše iračke čelnike, koji su možda pobjegli u Siriju, te da ne nudi utočište bivšim visokim iračkim dužnosnicima.

Američki državni tajnik Colin Powell pridružio se drugim visokim američkim dužnosnicima koji traže od Sirije da ne pruža zaštitu bivšim vođama iz vlade Saddama Husseina. Gospodin Powell danas je gostovao na britanskoj televiziji.

"Siriji smo jasno i izravno prenijeli našu poruku i nadamo se da će postupati u skladu s njom. Mislimo da ne bilo mudro da Sirija odjednom postane utočište za sve one koji pokušavaju pobjeći iz Bagdada, a treba ih izvesti pred lice pravde."

Sirija tvrdi da ne štiti bivše iračke dužnosnike, te da njenu granicu s Irakom prelazi samo humanitarna pomoć. Govoreći o odnosima Washingtona s Ujedinjenim narodima, gospodin Powell je priznao da su oni narušeni zbog Iraka.

"Mislim da je svjetska organizacija znatno oslabljena. To ne bismo trebali nijekati ili ublažavati. Predsjednik Bush postavio je prošloga rujna izazov pred Ujedinjene narode. Svjetska se organizacija nije htjela sučeliti s činjenicom da Saddam Hussein nije ispunjavao njene rezolucije, te da je razvlačio s inspekcijama. To smatramo promašajem Vijeća sigurnosti."

Gospodin Powell je također odbacio pozive Francuske, Njemačke i Rusije da Ujedinjeni narodi preuzmu vodeću ulogu u uspostavljanju nove vlade u Iraku. Prema njegovim riječima, koalicija je platila cijenu operacije u Iraku u novcu i životima i stoga ima primarnu odgovornost da osigura da Irak dobije demokratsku vladu.

XS
SM
MD
LG