Linkovi

Francuska, Njemačka i Rusija traže 'ključnu ulogu' UN-a u obnovi Iraka (13/4/03) - 2003-04-13


Francuski predsjednik Jacques Chirac obavijestio je britanskog premijera Tonyja Blaira o rezultatima susreta čelnika Rusije, Njemačke i Francuske, u vezi poslijeratne obnove Iraka.

Čelnici tri europske države koje su najjači protivnici koalicijske intervencije u Iraku - Vladimir Putin, Gerhard Schroeder i Jacques Chirac - založili su se da Ujedinjeni narodi preuzmu ključnu ulogu u obnovi Iraka.

Također je priopćeno da uspostavljanje reda i zakona u Iraku treba biti učinjeno u skladu s međunarodnim pravom.

Francuski je predsjednik po povratku iz Rusije rekao da, dugoročno gledano, svjetski poredak ne može opstati ako vojna sila postane legitimni način rješavanja problema.

Francuska, Njemačka i Rusija su se posljednjih dana zalagale da Ujedinjeni narodi - a ne koalicija 49 zemalja, predvođena Amerikom i Britanijom - postanu ključni čimbenik obnove Iraka. Sjedinjene Države smatraju da tu ulogu treba preuzeti međunarodna koalicija, koja je zbacila režim Saddama Husseina.

Britanski premijer Tony Blair u utorak će se u Berlinu sastati s njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom.

Francuska, Njemačka i Rusija pozdravile su par režima Saddama Husseina, no protive se ratu kao sredstvu kojim je to postignuto. Sve su tri zemlje posljednjih mjeseci vrlo žustro lobirale protiv rezolucije Ujedinjenih naroda koja bi autorizirala američku vojnu intervenciju u Iraku

XS
SM
MD
LG