Linkovi

Bush: Saddam izgubio vlast (12/4/03) - 2003-04-12


Predsjednik Bush je izjavio da je Saddam Hussein izgubio vlast u Iraku te da američke snage poduzimaju korake kako bi ispunili prazninu osiguravajući sigurnost, hranu i lijekove.

Vladavina Saddama Husseina sada postaje dio povijesti, a predsjednik Bush je rekao da će svijet zapamtiti televizijske snimke iz Iraka na kojima se vidi zemlja oslobođena od više desetljeća tiranije i straha. U svojoj redovitoj tjednoj radio-poruci naciji predsjednik je pohvalno govorio o padu Bagdada, ali je i upozorio da koalicijskim snagama možda predstoje još neke teške borbe.

"Strahote vladavine Saddama Husseina u Iraku se okončavaju. Uskoro će dobri i nadareni ljudi Iraka biti u prilici samostalno izabrati svoje vođe koji će poštivati njihova prava i odraziti njihovu prirodu. Oni će, pri tom, uživati dobru volju cijelog svijeta."

Rusija, Francuska i Njemačka žele da Ujedinjeni narodi predvode iračku obnovu dok predsjednik Bush i britanski premijer Blair žele da svjetska organizacija ima vitalnu ulogu, ali uglavnom kroz humanitarne napore.

XS
SM
MD
LG