Linkovi

Iračani proslavljaju slobodu (12/4/03) - 2003-04-12


Iračani su uzvicima odobravanja popratili rušenje šest metara visokog kipa Saddama Husseina na trgu Firdos u Bagdadu. Glasnogovornik Središnjeg zapovjedništva američkih oružanih snaga, brigadni general Vince Brooks ovako je objasnio reakciju iračkih gradjana:“Režim je danas u raspadu, a veći dio Iraka je slobodan nakon višegodišnje opresije. Televizijske postaje diljem svijeta danas su ispunjene snimcima razdraganih Iračana koji znaju da režim dolazi svom kraju".

Yusuf Abed Kazim, muslimanski svećenik, udarao je maljem po ostacima kipa. “Četrdeset i devet mi je godina, ali nisam do sada istinski živio niti jedan dan” - rekao je zapadnim novinarima: “Tek sada ću početi živjeti. Saddam Hussein je ubojica i kriminalac.” Ali Ibrahim Husein, učitelj po zanimanju, pozdravio je dolazak koalicijskih snaga u Basru. “Izuzetno sam sretan zbog toga jer po prvi put imamo slobodu” - rekao je on.

Hamid Fattil je poveo novinare u obilazak zloglasnog “Bijelog lava” – višekatnice koju je koristila režimska tajna policija kao zatvor i istražni centar. Hamid i njegova dva brata bili su tamo zatočeni 1991. godine. Pušten je na slobodu nakon osam mjeseci torture i zlostavljanja. Njegova braća se još uvijek vode kao nestali. “Vezali bi nam kožnu traku oko glave i ramena te nas podigli da visimo. Tukli bi nas dok smo tako visili.” - rekao je Hamid, te je dodao da su koristili i druge metode torture, uključujući: “elektro-šokove, uranjanje u kadu s kemikalijama, te čupanje noktiju s prstiju nogu i ruku". Svijet sada može jasno vidjeti užase koje je Sadam Husein dugo pokušavao prikriti. Medjutim, iračka duga noć užasa dolazi kraju. Sada irački gradjani mogu započeti izgradnju slobodnog Iraka.

XS
SM
MD
LG