Linkovi

Zaraza AIDS-om u zemljama bivšeg Sovjetskog saveza poprima katastrofalne razmjere (13/4/03) - 2003-04-12


Prema najnovijem izvješću objavljenom u britanskom medicinskom časopisu The Lancet, virus AIDS-a munjevito se širi prostorom bivšeg Sovjetskog saveza.

Broj zaraženih virusom AIDS-a na području bivšeg Sovjetskog saveza, povećao se, od sredine devedesetih godina, za više od deset puta. Godine 2001. taj je broj iznosio gotovo 100 tisuća - stoji u izvješću britanskog časopisa. Autorica izvješća Francoise Hamers kaže da je tako velikom porastu doprinio samo jedan razlog: "U Istočnoj Evropi, epidemija AIDS-a brzo se širi zahvaljujući, nažalost, istovremenom širenju one druge pošasti – intravenoznom uzimanju droge.”

1994. godine u zemljama bivšeg Sovjetskog saveza broj zaraženih virusom AIDS-a iznosio je tri posto. U deseterostrukom porastu otada, intravenozno uzimanje droge uzrok je u više od 50 posto novih slučajeva.

Kathleen Cravero, zamjenik direktora programa Ujedinjenih naroda za borbu protiv AIDS-a, upozorava na činjenicu da se virus AIDS-a, jednom kad se proširi zajednicom ovisnika, obično širi i izvan njenih granica: "Oni koji se fiksaju, imaju spolne odnose s mnogim drugim ljudima, ne nužno onima koji na isti način uživaju drogu. Drugim riječima, međusobno je djelovanje unutar šire zajednice ogromno.”

Izvješće Francoise Hamers upozorava upravo na tu opasnost, jer je epidemija na području bivšeg Sovjetskog saveza dosegla točku s koje bi se mogla lako proširiti i prenijeti i na druga područja. Spolne zarazne bolesti, poput sifilisa, mogle bi ubrzati širenje virusa AIDS-a, a kombinacija sifilisa i intravenoznog drogiranja, kaže Francoise Hamers, za Istočnu bi Evropu mogla biti katastrofa. Zbog već postojeće velike epidemije sifilisa i velikog broja zaraženih ovisnika, postoji i ozbiljna prijetnja širenja virusa AIDS-a putem spolnih odnosa.

Izvješće Francoise Hamers ukazuje da su heteroseksualni spolni odnosi, do sada, u relativno malom broju doprinosili širenju AIDS-a, ali da se taj broj povećava. Iako epidemija naročito pogađa ovisnike o drogama i prostitutke, Kathleen Cravero, iz Ujedinjenih naroda, naglašava da je pogrešno misliti da se ona neće proširiti na sve segmente društva: "Znamo to iz drugih situacija, iz drugih zemalja, u kojima se epidemija progresivno širila. Isto prijeti i Istočnoj Evropi i zbog toga smo ozbiljno zabrinuti.”

Epidemija AIDS-a, kaže Kathleen Cravero, puno je ozbiljnija u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza nego u njegovim negdašnjim satelitskim zemljama. Razlozi su različiti i složeni, kaže Francoise Hamers. Pad gospodarstva u zemljama nastalim nakon raspada Sovjetskog Saveza mogao bi biti veliki čimbenik i u porastu broja ovisnika o drogama i u porastu broja prositutki. Širenju bolesti doprinose i jedni i drugi. "Nezaposlenost, očaj, gubljenje nade u budućnost - sve to odlučuje i utječe na ponašanje ljudi” - objašnjava Francoise Hamers.

Dok takvo, visokorizično, ponašanje ozbiljno utječe na brzo širenje virusa AIDS-a, broj oboljelih od te bolesti, na području bivšeg Sovjetskog Saveza, zapravo je relativno mali. Ali, prije nego bolest potpuno zavlada, upozorava Francoise Hamers, potrebno je nekoliko godina. Kad se to dogodi, zaredat će niz problema. U zemljama u kojima je došlo do potpunog kolapsa društvenih i zdravstvenih sistema, u kojima nema pravih lijekova, bit će ogroman broj ljudi kojima će biti potrebna zdravstvena njega. U slabim i nejakim gospodarstvima, ističe u svom izvješću Francoise Hamers, neće biti mogućnosti ni resursa za pružanje zdravstvene skrbi budućim pacijentima oboljelim od AIDS-a.

Kathleen Cravero, iz programa Ujedinjenih naroda, dodaje da je posebno zabrinjava veliki broj mladih među ovisnicima, onih između 15 i 25 godina. Vlade u tom području moraju pojačati svoje napore u sprečavanju širenja AIDS-a, za dobro budućih generacija.

XS
SM
MD
LG