Linkovi

Chalabi: Obnovi treba dati irački lik (13/4/03) - 2003-04-12


Iračke oporbene stranke pripremaju se za uspostavljanje privremene vlasti koja bi preuzela upravu poslijeratnim Irakom. O tome razgovaramo s glasnogovornikom glavne iračke oporbene stranke Feisalom Chalabiem čiji je stric Ahmed Chalabi čelnik Iračkog nacionalnog kongresa.

Vođa Iračkog nacionalnog kongresa Ahmed Chalabi i čelnici još četiri oporbene stranke pripremaju se za sastanak koji bi se trebao održati u mjestu Nasiriya u ponedjeljak. Cilj sastanka je postizanje dogovora o uspostavljanju privremene vlade.

Glasnogovornik Iračkog nacionalnog kongresa Feisal Chalabi kaže da njegova organizacija okuplja predstavnike različitih interesa: "Postoji veliki broj iračkih oporbenih skupina i mnoge od njih su zastupljene u Iračkom nacionalnom kongresu, koji je krovna organizacija. Zato smo je i nazvali ‘kongresom’. Tu su okupljene različite političke stranke s različitim političkim ciljevima… sve su one, međutim, suglasne o jednoj stvari - važnosti uspostavljanja demokracije, te prepuštanje izbora samom iračkom narodu.”

Glasnogovornik Državnog tajništva Richard Boucher priopćio je da će predsjedatelj skupa iračke oporbe u Nasiriyi biti posebni američki izaslanik Zalmay Khalilzad. Inače, Ahmed Chalabi se sada nalazi u Iraku, na području pod američkom kontrolom. Upitali smo Feisala Chalabija što je njega i druge oporbene čelnike navelo na povratak u Irak?

Feisal Chalabi: “Razdoblju obnove želimo dati irački lik, a na tome bi smo htjeli početi raditi čim prije. Smatramo da treba, što je moguće prije, popuniti vakuum koji je u iračkoj vlasti nastao nakon pada Saddamovog režima.”

Još uvijek nije poznato koje će točno političke organizacije sudjelovati na sutrašnjem skupu oporbe. Čak ni Irački nacionalni kongres ne zna koliko će ljudi poslati u Nasiriyu. Možda je najmanje poznato – mogu li sve te različite skupine surađivati?

Feisal Chalabi: “Nakon trideset godina u oporbi, pripadnici iračke oporbe su – u najmanju ruku – naučili međusobno usuglašavati stajališta. To je vrlo važno i predstavljat će jedan od najvažnijih doprinosa oporbe iračkom narodu koji će sada naučiti kako se postiže konsenzus.”

Gospodin Chalabi izražava nadu da će uloga Ujedinjenih naroda u Iraku biti ograničena na humanitarnu i stručnu pomoć u obnovi zemlje. On je pri tome istaknuo da je u interesu nekih članica Vijeća sigurnosti bio opstanak stranke Ba’ath. Pristaše Sadamovog režima treba tretirati kao Nijemce i Japance nakon drugog svjetskog rata – smatra Feisal Chalabi, glasnogovornik glavne oporbene skupine, Iračkog nacionalnog kongresa.

XS
SM
MD
LG