Linkovi

Povratak Jamesa Camerona Titanicu (13/4/03) - 2003-04-12


Filmski redatelj James Cameron, koji je prije nekoliko godina nagrađen Oscarom za igrani film “Titanic”, upustio se u još jednu veliku avanturu. “Naoružan” novom revolucionarnom 3D kamerom ponovno se spustio u oceanske dubine i došao do ostataka potopljenog Titanica. No, ovoga puta snimio je dokumentarni film kakav - tvrde kritičari - još nije viđen.

Naraciju u filmu “Ghosts of the Abyss” nosi glumac Bill Paxton, koji se priključuje redatelju Jamesu Cameronu u do sada neviđenom putovanju u morske dubine. Oni se specijalnim dubinskim mini-podmornicama spustili više od četiri kilometra u dubine Atlantskog oceana, do olupine Titanica.

Ekspedicija se oslanjala na ruski brod “Akademik Mistislav Keldysh”, inače najveći znanstveno-istraživački brod na svijetu, te dvije specijalne dubinske mini-podmornice, koje nose imena “Mir 1” i “Mir 2”. Izuzetna tehnološka novina koja ovom filmu daje posebnu dimenziju jest specijalno konstruirana tro-dimenzionalna digitalna kamera, koja je spuštana do olupine broda. Dvije manje autonomne ronilice opremljene kamerama po prvi put su nam prikazale kako izgleda unutrašnjost Titanica.

Većina tehnoloških naprava konstruirana je upravo za snimanje ovog filma kako bi redatelj James Cameron mogao postići ono što sam naziva – novim osjećajem realiteta. James Cameron je prvi put snimao olupinu Titanica još 1997. godine kada je snimao igrani film istoimenog naslova, za kojeg je dobio nagradu Oscar. Međutim sam priznaje da je smještanje radnje na olupinu potonulog broda dalo ovom filmu poseban dramatski naboj. Redatelj je, s druge strane, u pripremi za snimanje do u detalje proučio povijest broda Titanic.

"Kada se počnete baviti velikom tragedijom, poput potonuća Titanica, baš kao i drugi ljudi koji su se bavili povijesnik događajima, primjerice američkim građanskim ratom, imate obvezu govoriti istinu i poštivati ljude i događaje koji su uz to vezani. Ja nikada nisam poznavao nikoga tko je bio na Titanicu. Najveći broj njih je već bio mrtav kada sam se ja počeo baviti ovom pričom. Međutim, imate obvezu ispričati povijesnu priču onako kako se ona dogodila ili barem što je bolje moguće" - objašnjava James Cameron.

Film oživljava ljudske drame i otkriva nove pojedinosti montirajući likove i radnju u kadrove potopljenog broda. Suvremeni događaji u svijetu - koji su se odvijali za vrijeme snimanja - dali su ekipi filma “Ghosts of the Abyss” posebnu perspektivu. Primjerice, jedno od dubinskih ronjenja obavljeno je 11. rujna 2001. godine. Neposredno po izronjavanju, posada dubinske podmornice saznala je da su izvršeni teroristički napadi na Svjetski trgovinski centar i Pentagon. James Cameron kaže da povijest Titanica ima neke čudne paralele, od kojih vam se – kako kaže - naježi koža:

"Mislim da je utjecaj tragedije bio sličan, u ono vrijeme, onom što smo mi prošli prije godinu i pol dana. Teško je zamisliti da bi Titanic mogao imati takav utjecaj, ali to je upravo tako. Titanic je u svoje vrijeme bio nešto najveće, simbol civilizacije, baš kao i Svjetski trgovinski centar u ovo naše doba."

“Ghosts of the Abyss”, novi dokumentarni film redatelja Jamesa Camerona, snimljen digitalnom trodimenzionalnom kamerom.

XS
SM
MD
LG