Linkovi

Iračka dobrodošlica kolicijskim snagama (11/4/03) - 2003-04-11


Iračani slave svoje oslobođenje i pad režima Sadama Huseina. Sve donedavno, iračka policija i odredi smrti plašili su, uznemiravali i brutalno se odnosili prema iračkim građanima. Iračani se nisu usuđivali pokazati svoje prave osjećaje. Međutim, kako koalicijske postrojbe predvođene Sjedinjenim Državama prolaze četvrtima grada, mase Iračana izlaze na ulicu s osmijehom na licu, mašući i kličući.

Na jednoj od bagdadskih ulica, jedan sjedokosi muškarac držao je poster Sadama Huseina i tukao ga svojom cipelom. Jedan mladić je pljunuo na sliku, dok je nekolicina drugih udarala po posteru. “Dođite i vidite”, rekao je jedan od njih:“Ovo je kriminalac, ovo je nevjernik. Ovo je sudbina svakog izdajice. Pobio nas je milijune.” Ovakva scena ponavlja se diljem Iraka. Kako je to rekao predsjednik George Walker Bush, koalicija predvođena Sjedinjenim Državama donosi nadu narodu Iraka koji je tako dugo patio.

Jedan Iračanin je, kada su došle koalicijske snage, opisao osjećaje koji vladaju u njegovom selu: "Čekali su na vas, rekao je on, i svi ljudi vjeruju da su Amerika i Britanija došle da ih oslobode, a ne da ih pokore. Selo po selo, grad po grad, oslobodjenje dolazi."

Još je mnogo toga preostalo do postizanja potpune vojne pobjede. Međutim, predsjednik Bush je rekao iračkim građanima da će koalicijske snage “nastaviti sve dok tlačitelji ne nestanu i cijela zemlja ne bude slobodna.”

XS
SM
MD
LG