Linkovi

Rumsfeld: 'Medije zanima jedino crna strana stvarnosti' (12/4/03) - 2003-04-11


Svatko tko je mislio da je ministar obrane Donald Rumsfeld čovjek bez emocija, nakon rata u Iraku vjerojatno misli drugačije. Novinari su se u to mogli uvjeriti i jučer, na tiskovnoj konferenciji u Pentagonu, kada su pitali ministra obrane – da li je masovna pljačka u Bagdadu, od strane lokalnog stanovništva, ponešto zasjenila američku pobjedu.

Umjesto da pitaju o napretku vojnih akcija, potjeri za glavešinama iz Saddamova režima, ili pronalaženju kemijskog naoružanja, novinare je najviše zanimala reakcija ministra obrane na masovnu pljačku javnih ustanova u Bagdadu, odnosno bezakonje koje se rasprostranilo Irakom.

Ministar Rumsfeld je vrlo žustro reagirao – medijska izvješća o krahu reda i zakona su preuveličavanje. "Čitao sam danas novine, i jedva sam mogao vjerovati. Kaos, nasilje, pobune – gotovo kao da je došlo do smaka svijeta! A u stvari, imate zemlju koja se tek oslobađa. Ljudi koje je ugnjetavao jedan zločinac, konačno se osjećaju slobodni. Međutim, iz naših novina to se ne može vidjeti – novine se bave jedino crnom stranom cijelog događaja."

Osim toga, Donald Rumsfeld tvrdi da se često na televiziji jedna te ista scena pljačke stalno ponavlja, tako da gledatelji dobijaju pogrešan dojam da je Irak u potpunom kaosu: "Na taleviziji uvijek vidite jednu te istu scenu. Jedan te isti čovjek iznosi iz zgrade vazu – i tako dvadeset puta. Morate pomisliti – koliko samo vaza imaju u tom Iraku?"

Ministar obrane Rumsfeld jasno je dao na znanje da, naravno, nitko ne odobrava masovnu pljačku. Američka vojska poduzima mjere da je zaustavi, u suradnji s lokalnim stanovništvom. Međutim, Donald Rumsfeld smatra da se pljačka javnih i vladinih ustanova mogla očekivati, da je na izvjestan način razumljiva. Iračani su desetljećima bili pod represivnim režimom. Njegov je krah neizbježno probudio nagomilane frustracije koje sada izlaze na površinu.

"Stanje slobode često nije baš osobito uredno, organizirano stanje. Sloboda uključuje i mogućnost pogreške, sloboda uključuje i mogućnost da će netko počiniti zločin, da će se dogoditi i neka loša stvar. S druge strane, sloboda uključuje i mogućnost da vlastiti život nesputano proživite i da vam se dogode prekrasne stvari. To se upravo sada događa u Iraku" - rekao je Donald Rumsfeld.

Donald Rumsfeld je najavio da u Bagdad i u druge krajeve Iraka stižu nove američke snage. U Bagdadu je uveden policijski sat. No, jučerašnju je tiskovnu konferenciju – općenito gledano – označilo ministrovo čuđenje zbog čega su mediji isključivo koncentrirani na bezvlađe koje navodno vlada u Bagdadu.

To nije prvi put da je čelnik Pentagona izrazio neslaganje s medijskim praćenjem događaja u Iraku. Nedavno je kritizirao arapske medije - zbog njihovog neobjektivnog izvještavanja o ratu. “Laži koje su ti mediji širili, sada su uravnotežene – slikama sretnih Iračana koji pozdravljaju američke vojnike, sretni da je konačno došla sloboda” – rekao je na jučerašnjoj konferenciji za tisak u Pentagonu ministar obrane Donald Rumsfeld.

XS
SM
MD
LG