Linkovi

Američke i kurdske snage ušle u Mosul (11/4/03) - 2003-04-11


Američke i kurdske snage ušle su u Mosul, nakon predaje iračke vojske u tom gradu na sjeveru Iraka. Rodni grad Saddama Husseina, Tikrit, posljednje je uporište iračkog režima. U međuvremenu, pojačava se zabrinutost zbog pljački i bezakonja u Bagdadu i drugdje. Pregled najnovijih događaja u Iraku priredio je Jim Malone.

Porazi Saddamovih pristaša se nastavljaju. Čitav irački korpus predao se američkim i kurdskim snagama u Mosulu. To je potvrdio američki brigadni general Vincent Brooks obraćajući se novinarima u Središnjem američkom zapovjedništvu u Kataru. "Brojni Iračani su doslovno skinuli svoje uniforme i pješke otišli svojim kućama, bez opreme. To je upravo ono što je koalicija zatražila".

Američki dužnosnici raspolažu naznakama da neki visoki dužnosnici iračkog režima pokušavaju pobjeći iz zemlje. Zapovjednik koalicijskih snaga, general Tommy Franks, posjetio je američke vojnike u Afganistanu i tom prilikom rekao da oni su ili mrtvi, "ili bježe kao da ih vrag goni".

Kako bi koalicijske snage uhvatile ili ubile ključne članove režima, vojnicima su podijeljeni špilove karata na kojima se nalaze imena i fotografije 55 ključnih članova režima. No dok koalicijske snage i dalje ostvaruju uspjehe na bojnom polju, sve je veća zabrinutost da američke i britanske snage trebaju učiniti više kako bi se zaustavilo pljačkanje. Evo što je rekao jedan stanovnik oslobođenog Kirkuka. "Naš su problem pljačke. Pljačka se po cijelom gradu. Trebamo sigurnost američkih i britanskih snaga".

Britanska ministrica za pomoć inozemstvu, Claire Short, osvrnula se na taj problem u izjavi za britanski radio. "Okupacijske sile – Sjedinjene Države, Velika Britanija i Australija – imaju obvezu da diljem zemlje uspostave red, omoguće provođenje temeljnih humanitarnih usluga za civile te da osiguraju funkcioniranje civilnih vlasti. Mora se više učiniti kako bi se zaustavila pljačka i nasilje, izjavila je britanska ministrica za stranu pomoć".

U Međunarodnom crvenom križu kažu da pljačka i nasilje u Bagdadu otežavaju dolazak iračkim civilima u bolnicu. "Situacija je vrlo napeta i opasna. Naša su najveća briga ljudi koji trebaju liječničku skrb, a više je ne mogu dobiti".

Američki brigadni general Vincent Brooks dodaje da vojska pomaže u uspostavi civilne vlasti u Iraku, ali je dodao da koalicija očekuje od samih Iračana da preuzmu odgovornost za uspostavu reda i mira.

XS
SM
MD
LG