Linkovi

Rumsfeld: 'Pred koalicijskim snagama još značajni zadaci' (10/4/03) - 2003-04-10


Nakon gotovo četvrt stoljeća na vlasti, režim Saddama Husseina se raspada – poput Saddamovih kipova u Bagdadu i drugim iračkim gradovima. Međutim, ministar obrane Donald Rumsfeld podsjeća da pred koalicijskim snagama predstoje još neki značajni zadaci.

Gospodin Rumsfeld je, naravno, zadovoljan uspjesima koalicijskih snaga koje u trotjednim operacijama u Iraku predvode Sjedinjene Države. Ocijenio je da se većina Iračana oslobađa straha u kojem je do sada živjela, dok se njihov dugogodišnji vladar sada nalazi na otpadu povijesti. “Saddam Hussein sada zauzima mjesto koje mu pripada – tamo gdje spadaju i Hitler, Staljin, Lenjin i Čaušesku – u panteonu propalih i brutalnih diktatora... a irački je narod na dobrom putu ka slobodi.

Gospodin je Rumsfeld priznao da u Iraku još uvijek postoje nedovršeni poslovi – među kojima se neki tiču i Saddama Husseina. “Još uvijek trebamo utvrditi gdje su te zarobiti Saddama Husseina, njegove sinove i najviše iračke čelnike".

Koalicijske su snage – koristeći ratno zrakoplovstvo – najmanje dva puta pokušale ubiti Saddama Husseina. Zadnji pokušaj se dogodio ovaj tjedan, kada je bombardiran rezidencijalni dio Bagdada. Medjutim, ne zna se sa sigurnošću je li irački čelnik uopće bio na tom mjestu, te ako jest – je li preživio napad, je li ubijen ili ranjen. Glasine su mnogobrojne – počevši od onih da je možda već pobjegao iz zemlje ili se skriva negdje u Iraku – možda u nekoj stranoj ambasadi. Gospodin Rumsfeld kaže da mu odgovor nije poznat, ukazujući na težinu utvrđivanja prave istine o Saddamovoj sudbini... On nije želio predviđati hoće li ga koalicijske snage zarobiti. To će – rekao je – vrijeme pokazati.

U međuvremenu, američka je vlada ponudila nagrade za informacije o iračkim čelnicima. “Zatražili smo od ljudi da se oglase i pomognu nam u ovom pothvatu. Predviđene su nagrade za one koji nam pomognu da spriječimo nestanak osoblja, dokumentacije i materijala. Bolji život i bolja budućnost bit će mogući onima koji se predaju i odluče surađivati sa koalicijskim snagama".

Gospodin je Rumsfeld rekao da želi osigurati iračke granice, kako bi se spriječio bijeg visokih iračkih dužnosnika iz zemlje. Posebna će se pažnja pokloniti iračkoj granici sa Sirijom.

XS
SM
MD
LG