Linkovi

Kurdske snage zauzele Kirkuk (10/4/03) - 2003-04-10


Kurdski borci, uz podršku američkih specijalaca, ušli su u Kirkuk, u središtu naftom bogatog sjevernog Iraka. Prema izvješćima ratnih dopisnika, iračke snage povukle su se sa svojih položaja bez borbe.

Na ulicama Kirkuka je slavlje, a izvješćuje se i o sporadičnoj pljački.

Kurdski su borci ranije zauzeli mjesto Khaneqin, uz granicu s Iranom. Kurdske snage napreduju prema Mosulu. Položaje iračkih snaga oko tog grada već danima bombardira američko ratno zrakoplovstvo.

Turska je vlada izrazila zabrinutost da će kurdski borci pokušati trajno zauzeti Kirkuk, što Ankara neće moći prihvatiti - upozorilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova. Turska - u kojoj živi znatna kurdska manjina - se boji mogućeg proglašenja neovisnog Kurdistana. Sjedinjene Države tvrde da Turska nema razloga za zabrinutost.

******

Američke snage se u Bagdadu bore s preostalim ristašama zbačenog režima. Predstavnik Središnjeg zapovjedništva američkih oružanih snaga izjavio je da su američki položaji u glavnom gradu konsolidirani te da je Bagdad u potpunom okruženju, što sprečava pristaše Saddama Husseina da iz njega izađu ili da u njega uđu.

General Victor Renuart rekao je da američki vojnici u Bagdadu još uvijek susreću sporadični otpor preostalih boraca Republikanske garde i lokalne milicije. Američki je general preporučio stanovništvu da ostane u svojim domovima, dok borbe u potpunosti ne prestanu.

Jučer je u sjeverozapadnom dijelu Bagdada, u sukobu kod jedne džamije, ubijen jedan marinac, dok ih je 20 ranjeno. Američke su postrojbe ušle u to područje nakon što su obavještene da se tamo možda nalaze neki od čelnika bivšeg režima. Došlo je do borbi i u sjeveroistočnim predgrađima Bagdada, te uz obalu rijeke Tigris.

******

Danas poslijepodne po lokalnom vremenu, predsjednik George Bush obratit će se iračkom narodu. Poruke američkog predsjednika i britanskog premijera Blaira - prevedene na arapski jezik - emitirat će se putem sateliteta koji se nalazi u jednom od američkih zrakoplova koji nadlijeću Irak.

XS
SM
MD
LG