Linkovi

Reakcije na pad Bagdada - od radosti do zabrinutosti (10/4/03) - 2003-04-10


Britanski premijer Tony Blair izjavio je da je "oduševljen" padom Bagdada. No, u izjavi objavljenoj nedugo nakon prijenosa rušenja Saddamovog kipa u Bagdadu, gospodin Blair je upozorio da rat još uvijek nije gotov.

Kako javlja francuska izvještajna agencija, francuski predsjednik Jacques Chirac je u sinoćnjem azgovoru s gospodinom Blairom kazao da prioritet u poslijeratnom Iraku treba dati humanitarnim operacijama. Španjolski premijer Jose Maria Aznar i njemački dnevnik "Die Welt" usporedili su pad Bagdada s padom Berlinskog zida 1989.

Na kraju summita Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi devet je zemalja regije - Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Rumunjska, Makedonija, Turska, domaćin Srbija i Crna Gora te Hrvatska u ulozi promatrača - izrazilo zajedničku želju za što skorijim završetkom rata u Iraku te se zauzelo za mirno rješenje iračke krize. Zemlje sudionice summita izrazile su uvjerenje da Ujedinjenim narodima treba pripasti središnja uloga u rješenju iračke krize, uključujući i humanitarnu pomoć i poslijeratnu obnovu zemlje.

Kuvajt je pad Bagdada dočekao s oduševljenjem. Kuvajtska je vlada priopćila da je to bila pobjeda iračkog naroda. Kuvajtski ministar vanjskih poslova izjavio je na kuvajtskoj televiziji da "radost ispunjava naša srca". Kuvajt je jedina arapska zemlja koja otvoreno podržava rat u Iraku. Na sjeveru Iraka, irački Kurdi slavili su na ulicama dok su američke snage prodirale u Bagdad. U drugim dijelovima regije, Arapi su izražavali šokiranost i nevjericu zbog koalicijskih vojnih uspjeha. Arapske televizijske postaje u Jordanu, Egiptu, Jemenu i Omanu uživo su prenosile rušenje spomenika Saddamu Husseinu u Bagdadu.

Saudijska Arabija pozvala je na brzo okočanje koalicijske okupacije u Iraku, dodajući da iračkom narodu treba dozvoliti da izabere vlastitu vladu. Saudijski ministar vanjskih poslova Saud al-Faisal rekao je da irački narod mora dobiti priliku da sam upravlja svojim poslovima. Saudijski je dužnosnik dodao da je njegova zemlja sve zabrinutija zbog moguće humanitarne katastrofe u Iraku, koju bi mogao izazvati raspad javnog reda.

Turska je priopćila da bi Ujedinjeni narodi trebali igrati jednu od vodećih uloga u poslijeratnom Iraku. Turski premijer Redžep Erdogan izjavio je da Svjetska organizacija treba preuzeti aktivnu ulogu nakon rata kako bi se uspostavili temelji za zaživljavanje demokracije u Iraku.

Pripadnici iračke zajednice u saveznoj državi Michigan izišli su na ulice da bi proslavili pad Bagdada. U Dearbornu u Michiganu, stotine ljudi mahale su američkim i iračkim zastavama, trubile i plesale na ulicama. Ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da su Amerikanci iračkog podrijetla u Michiganu slavili oslobađanje svojih iračkih rođaka od vladavine Saddama Husseina.

XS
SM
MD
LG