Linkovi

Pad Bagdada glavna tema u američkom tisku (10/4/03) - 2003-04-10


"Režim Saddama Husseina doživio je kolaps", "Američki vojnici u središtu Bagdada", "Na ulicama slavlje Iračana, pljačke državnih zgrada, moguća humanitarna katastrofa" - sve su ovo naslovi iz današnjih američkih novina i svi listovi, naravno – na naslovnici imaju Bagdad i rušenje Saddamovog kipa.

"Washington Post" piše da je Bagdad, na trenutak, postao odraz neobuzdanog entuzijazma za Sjedinjene Države, dok je istodobno pretvoren u točku kušnje za neobuzdanu mržnju Iračana prema Saddamu Husseinu. Kada su stanovnici Bagdada shvatili jučer ujutro da Saddam više nije njihov vođa i njihov tiranin, 24 godine brutalne represije pretvorilo se u 24 sata slavlja, nevjerice, slobode, emocija… Američke i britanske postrojbe vidjeli su uživo ono što su do tada viđali na starim filmovima: oslobođenje Europljana od nacizma!

Nakon što je hladna realnost okupiranog Bagdada od strane američkih snaga naprosto “provalila” u arapski svijet – ističe "New York Times" – mogli su se vidjeti ljutnja, šok i frustracije, zajedno s mnogo upozorenja o novim borbama: ”Molimo vas, Amerika mora čuti naše glasove. Američki mediji i građani sada su euforični, ali oni ne vide ovu situaciju našim očima” – poručio je Diaa Rashwan, politički znanstvenik iz kairskog Centra za političke i strateške studije al-Ahram. "Arapske su ulice vrlo frustrirane, a za Ameriku ponavljam, ponavljam – pravi rat još nije ni otpočeo. Niti jedan Arap ne želi iskazati dobrodošlicu okupacijskim snagama” – istaknuo je ovaj egipatski politički stručnjak.

Ahmed Samir, manager iz Riyada, glavnog grada Saudijske Arabije, kaže da ne može vjerovati svojim očima da se Iračani rukuju s američkim vojnicima na ulicama Bagdada, te dodaje:” To može jedino značiti da mrze Saddama više nego Amerikance!” Jedan egipatski novinar kaže kako vidi ljude koji su ljuti i koji bacaju cipele na Saddamove slike:”Ta slika za nas ima potpuno drugačiji značaj nego za Amerikance. Oni su ljuti jer su ih njihovi čelnici doveli u ovu situaciju. Ali, za nekoliko tjedana oni će to isto činiti sa slikom Georgea Busha!” I arapski političari i oni koji se ne bave politikom poručuju isto: ”Povjerenje u Ameriku može biti ponovno izgrađeno jedino kada bude riješen palestinsko-izraelski sukob!”

XS
SM
MD
LG