Linkovi

U planu testiranje preko 2.000 lijekova za SARS (10/4/03) - 2003-04-10


Američki znanstvenici testirat će najmanje 2.000 postojećih lijekova u potrazi za lijekom za virus SARS-a. Nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti prikupio je oko 30 lijekova za virusne bolesti koji se već nude na tržištu, a u testiranje će ući i 800 lijekova za druge namjene, te više od 1.000 lijekova koji su tek u fazi razvoja.

U potragu za lijekom za SARS uključen je i američki vojni laboratorij za zarazne bolesti u bazi Ft. Detrick u saveznoj državi Maryland, gdje se prikupljeni lijekovi testiraju. Laboratorij u Ft. Detricku može tjedno testirati od 150 do 200 lijekova, no njegovi stručnjaci kažu da do sada provedeni testovi nisu dali obećavajuće rezultate.

Znanstvenici su gotovo sigurni da SARS uzrokuje novootkriveni član obitelji korona virusa. Do sada su ovi virusi uglavnom uzrokovali blage prehlade i proljeve, pa nisu posebno proučavani, niti su za njih traženi lijekovi.

Ekipe stručnjaka diljem svijeta sada rade na otkrivanju funkcioniranja virusa SARS-a, što bi trebalo dovesti i do razvijanja učinkovitog lijeka za ovu bolest, koja je do sada odnijela više od stotinu života, uglavnom u Aziji i Sjevernoj Americi.

XS
SM
MD
LG