Linkovi

Concordi odlaze u mirovinu (11/4/03) - 2003-04-10


Avioprijevozničke kompanije British Airways i Air France najavile su potpuno povlačenje iz prometa flote Concordea krajem listopada ove godine, zato što ovi nadzvučni putnički zrakoplovi više ne stvaraju zaradu, nego samo gubitke. Odluka je objavljena jučer, kratko nakon što je kompanija Airbus, koja je proizvodila Concorde, najavila da ovim zrakoplovima treba "znatno pojačano održavanje u dolazećim godinama". Jedini nadzvučni putnički zrakoplov u svijetu, koji je povezivao London i Pariz sa Sjevernom Amerikom za tri sata, tako će završiti svoju karijeru, dugu gotovo tri desetljeća.

Premda Concordi kompanije British Airways, - njih sedam -, imaju letne dozvole do 2009. godine, najveći europski avioprijevoznik ustanovio je da ne može financijski podnijeti istodobno poskupljenje održavanja i pad broja putnika. Od nesreće Air Franceovog Concordea, u srpnju 2000, - inače jedine nesreće koja je zadesila Concorde -, broj putnika se nikada nije oporavio, a teroristički napadi u rujnu 2001. samo su dodatno otežali situaciju. Air France, koji ima pet Concordea, već će u svibnju obustaviti letove, osim ako se stanje ekonomije ne bude značajno poboljšalo.

Povratni let na relaciji London - New York košta i do 10 tisuća dolara, dok je onaj iz Pariza nešto jeftiniji - 7 tisuća dolara.

XS
SM
MD
LG