Linkovi

Saddamov režim doživljava procvat na eBayu (11/4/03) - 2003-04-10


Premda se sudbina Saddama Husseina još uvijek ne zna, a njegov se režim ruši u prah i pepeo, na internetskoj dražbovaonici eBay sve što ima ikakve veze s njim postalo je pravi hit.

U tri tjedna, otkako je počeo rat u Iraku, sakupljači su preplavili internetsku dražbovaonicu eBay s više od tisuću predmeta u vezi sa Saddamom Husseinom, uključujući i iračke dinare, koji nose lik bivšeg iračkog čelnika.

"Saddamov dinar", kako prodavači nazivaju te novčanice reklamiraju se kao sigurna zarada za svakog kupca: kako tvrde prodavači, vrijednost će im rasti sa svakim danom nakon prestanka rata. Bit će to zasigurno dio povijesti, ističe jedan prodavač, jer nije vjerojatno da će novi Irak zadržati monetu s omraženim likom zbačenog tirana.

Za razliku od službenog tečaja, - koji je krajem ožujka iznosio 3 tisuće iračkih dinara za jedan dolar -, ovi se "Saddamovi dinari" prodaju po pet do deset dolara, a jedna zbirka svih apoena nudi se za stotinu dolara.

Ako je nekome stalo do autograma Saddama Husseina, i to može kupiti na eBayu. Fotografija s njegovim potpisom, koja će biti na dražbi još gotovo tjedan dana, već je sada dostigla cijenu od preko 200 dolara.

Neki su suveniri a la Saddam čisto kućne izrade. Jedan prodavač nudi bejzbol palicu s urezanim natpisom "Bush Basher", odnosno, u slobodnom prijevodu, "Bušomlat", za koju je konopcem privezana slika Saddama Husseina.

Među ostalim ponuđenim predmetima nalaze se, recimo, lutke s likom iračkog predsjednika, - od kojih se neke reklamira kao "posebno pogodne za jako stiskanje" -, zatim sat s njegovim licem i natpisom "Vrijeme mu je isteklo", te, za one s krajnje niskim porivima, role toaletnog papira sa slikom zbačenog diktatora na svakom listiću role.

XS
SM
MD
LG